Korgmakare får kulturpriset

Bromölla Artikeln publicerades

Han är korgmakare i tredje generationen. Kulturnämnden i Bromölla anser att han med sitt hantverk bär fram ett viktigt kulturarv och har därför bestämt att 2008 års kulturpristagare heter Arne Roslund.

Sedan 1992 har ett kulturpris delats ut i Bromölla varje år. På förteckningen över personer eller grupper som tilldelats priset finns namn som den riksbekanta poeten Tuija Nieminen Kristoffersson, dragspelarna i Tunnbybälgarna samt Siv och Kurt Bäckman på Ängabackens lantbruksmuseum.

- Tittar man på listan över pristagare så ser man att det är en bra spridning på vad som är kultur, säger Bengt-Arne Lennartsson, chef på förvaltningen för utbildning, kultur och fritid.

Årets kulturpristagare placeras i facket för personer som valt föra ett historiskt hantverk in i framtiden. Arne Roslund från Näsum har under många år sysslat med att tillverka korgar. Ett hantverk som han lärde av sin far och som han i sin tur hade lärt av sin far. På Arne Roslunds produktionslista finns bland annat "kolafaad" och "rumpekorgar".

I motiveringen till priset framgår det att Arne Roslund förutom att tillverka korgar även åker runt på marknader, skolor och till hembygdsföreningar och visar sitt hantverk. Dessutom föreläser han på universitet i Lund ungefär två gånger per år om gamla tiders korgmakeri.

För att ha möjlighet att nomineras till kulturpriset ska man ha en nära anknytning till Bromölla kommun och personen eller gruppen ifråga ska ha gjort "värdefulla insatser" på kulturområdet. Nomineringar kan komma från två håll.

- Dels kommer det in en del förslag från allmänheten och dels har kulturnämndens ledamöter rätt att föreslå kandidater, säger Bengt-Arne Lennartsson.

I år hade kulturnämnden tre nominerade att välja mellan och man föll för det förslag som lämnats av nämndens ordförande Kay Stark (s).

Kulturpriset består av en statyett som kommer att delas ut under julmarknaden den 7 december.