Krog lockar med konst

Bromölla Artikeln publicerades

Väggmålningar ska locka gäster till krogen. Carina Flodin, som är konstnär i Bromölla, har sedan i december varit sysselsatt med att dekorera en pub.

Sedan hörnlokalen i kommunhusets bottenvåning vid Ifötorget var bageri har källaren i många år stått tom. Nu byggs källaren om till pub och Carina Flodin har fått uppdraget att göra väggmålningar.

- Jag har alltid velat göra muralmålningar men tillfället har inte funnits. Jag fick frågan i december att göra detta och det är roligt att gå loss på hela väggar. Föremål och miljöer som är bekanta för många finns nu återgivna på väggarna.

- Jag ville göra målningar med lokal förankring. Jag har till exempel studerat ödlestatyn på torget noggrant och insett vilket fint arbete som ligger bakom, säger Carina Flodin.

Från Kristianstadsversionen av "Let's dance", som gick under namnet "Shall we dance" på Yllan i januari, hämtade Carina Flodin inspiration till en målning med ett dansande par. Förlaga till konstverket är en bild som tagits av Kristianstadsbladets fotograf Ronnie Smith och motivet är Helena Öhlund, tidigare kultursamordnare i Bro-mölla och nu på Handelsföreningen i Kristianstad, med danspartner.

- Jag frågade Helena Öhlund vad hon tyckte om att hamna på en väggmålning. Hon tyckte bara det var roligt. Tanken är att besökarna ska sitta här och lyssna på trubadurer och musik och bli inspirerade att gå upp och dansa, säger Carina Flodin. En annan målning föreställer Sanna Nielsen.

- Min förhoppning är att Sanna Nielsen ska komma hit i sommar och stå framför målningen och sjunga, säger Ronnie Truong.

Han driver Refill Restaurant & Coffee sedan 2007. I höstas beslutade han att utöka genom att bygga om källaren till pub och då uppstod idén om att låta en konstnär göra väggmålningar.

- Jag vill få fram så mycket lokalt som möjligt. Jag hade Carina Flodin i tankarna inför det här uppdraget och när jag frågade nappade hon direkt.