Kvinnor pärlbroderar för Barncancerfonden

Bromölla Artikeln publicerades

Små pärlor broderas för en stor sak. Det som började som en träffpunkt har utvecklats till en av många källor som samlar in pengar till Barncancerfonden. Just nu visas gruppens pärlbroderier på biblioteket i Bromölla.

In genom porten, en trappa ner, förbi en dyster rödbrun dörr och så ytterligare en likadan dörr. Skomakeri klockan 16-18 står det på dörren och innanför den möts man av en disk. Stures sul & klackbar. Här, i en oansenlig källarlokal, träffas några kvinnor ett par gånger i veckan.

– Vi stickar, virkar och pärlbroderar, säger Kerstin Gillander.

Hon håller som bäst på med att färdigställa en klocka med vita och rosa pärlor. På motsatta sidan av bordet sitter Marita Nilsson och hon får några tips av Synnöve Pedersen som har sysslat med pärlbroderi i många år. Hon poängterar vikten av den samvaro som kvinnorna i den lilla gruppen har. Förutom handarbetena hinner de även med att fika och prata.

– Att träffas betyder så mycket. Det är livet. Det är som terapi, säger hon.

På bordet ligger små pärlor i olika färger. Med hjälp av en speciell nål träs dessa på trådar innan de sys fast på allt från dockklänningar till små figurer.

– Det blir väldigt grant med pärlorna. Man kan göra oändligt med grejer, säger Siv Vendel.

En god sak

Det var i mitten av september 2010 som kvinnorna började träffas och det har tillverkats en hel del föremål sedan dess. Allt kan de inte behålla själva utan en del säljs på loppis- ar och marknader. Med tiden väcktes tanken att de pengar man fick in vid försäljning skulle kunna gå till en god sak. I dag är man registrerade som insamlare för Barncancerfonden.

– Mitt hjärta klappar för Barncancerfonden. Jag har ett barnbarn som haft leukemi, säger Kerstin Gillander.

Ställer ut för första gången

Nu har kvinnornas pärlbroderiet på allvar tagit sig upp från skomakarkällaren och finns på allmän beskådan i Bromölla bibliotek.

– Det är första gången som vi ställer ut, säger Siv Vendel.

Utställningen pågår till den 20 april.