Annons

Kyrkmålningar att bevara

Målningar av fördömda själar på väg till helvetet, nordiska skyddshelgon och livets hjul pryder taket i Gualövs kyrka. Nu hoppas Ivetofta-Gualöv församling på att få restaurera de gamla kalkmålningarna. En ansökan om bidrag har lämnats in till Lunds stift.
Bromölla • Publicerad 22 januari 2010
Lennart Olsson slutade som vaktmästare i Gualöv 1999. Bild: Peter Åklundh
Lennart Olsson slutade som vaktmästare i Gualöv 1999. Bild: Peter ÅklundhFoto: 
Ivetofta-Gualöv församling har ansökt om bidrag för att kunna rengöra kalkmålningarna från 1100- och 1400-talet i Gualövs kyrka där den förre vaktmästaren Lennart Olsson ibland guidar besökare. Bild: Peter Åklundh
Ivetofta-Gualöv församling har ansökt om bidrag för att kunna rengöra kalkmålningarna från 1100- och 1400-talet i Gualövs kyrka där den förre vaktmästaren Lennart Olsson ibland guidar besökare. Bild: Peter ÅklundhFoto: 
Lennart Olsson utanför kyrkan som renoverades invändigt 1992-1993. Bild: Peter Åklundh
Lennart Olsson utanför kyrkan som renoverades invändigt 1992-1993. Bild: Peter ÅklundhFoto: 
Lunds stifts skyddshelgon, St Laurentius, vakar över kyrkans besökare. Bild: Peter Åklundh
Lunds stifts skyddshelgon, St Laurentius, vakar över kyrkans besökare. Bild: Peter ÅklundhFoto: 

– En konservator har undersökt målningarna och länsstyrelsen har gett sitt medgivande. Vi har lämnat in en ansökan till Lunds stift om bidrag att kunna genomföra det. Besked får vi i september, säger Jörgen Andersson, kamrer i Ivetofta-Gualöv församling.

De första målningarna kom till när kyrkan byggdes i slutet av 1100-talet. Av dem finns i dag endast två saker kvar. En av dem i kyrkans triumfbåge på en riddare med svärd och sköld tillsammans med en kvinna i en klar blå färg vittnar om kyrkans tillkomst.– Det är riddaren Hugitus som bekostade målningarna för sin hustru Hialmsviths skull. Även kors som målades av biskopen invigningen av kyrka finns kvar, säger Lennart Olsson som tidigare varit vaktmästare i kyrkan och då och då guidar besökare i kyrkan.

Annons

Andra målningar som till exempel de fyra nordiska skyddshelgonen och de fyra ärkeänglarna Gabriel, Rafael, Mikael och Uriel med språkband som inte helt har kunnat tydas kom till på 1470-talet när kyrkan byggdes om och det då platta innertaket förseddes med valv. I dessa valv kan man nu även se bilder som symboliserar himlen och helvetet

På den tiden fanns målningarna även på väggarna. Men under reformationen på 1500-talet kalkades alla målningar över för att inte distrahera besökarna från att lyssna på prästen. Takmålningarna togs sedan fram igen 1952 av konservatorn Våga Lindell-Andersson. Men flera av väggmålningarna har försvunnit allt eftersom fönsterna bytts ut. I dag finns endast två av kyrkans små ursprungliga fönster kvar.Målningarna är i dag inte drabbade av några allvarliga skador. I stället är det mestadels rengöring som församlingen nu vill göra.

– Värmen som i dag finns i kyrkorna gör att luften stiger och gör det smutsigt på väggarna, säger Lennart Olsson.

Församlingen har därför ansökt om 45 000 kronor. Förhoppningen är att kunna komma igång med arbetet 2011.

– Normalt sätt brukar man få pengar till sådana här projekt. Men om vi inte skulle få det får vi ta ställning till hur vi ska göra med målningarna då, säger Jörgen Andersson.

Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons