LB-Hus går i konkurs

Bromölla Artikeln publicerades

LB-Hus i Bromölla går i konkurs. Rekonstruktionen misslyckades. Det fanns lösningar på gång men inga av dessa lyckades man ro i hamn. LB-Hus har drygt 200 anställda.

Den 20 januari beviljades LB-Hus i Bromölla företagsrekonstruktion. I dag, fredagen den 17 februari, skulle en preliminär rekonstruktionsplan lämnas in till Kristianstads tingsrätt. Så blir det inte.

Enligt uppgift till Kristianstadsbladet kommer företaget i stället att lämna in en konkursansökan. Något som bekräftas av Ola Sellert som varit rekonstruktör för LB-Hus.

– Vi skulle ha ett borgenärssammanträde i morgon klockan 10, men det kommer inte att bli av kan jag säga så jag kan inte dementera uppgiften, säger han.

Bekräftas av vd:n

Uppgiften om konkursen bekräftades senare under eftermiddagen av LB-Hus vd, Tomas Ringdahl, som säger att ansträngningarna att hitta en lösning har misslyckats.

– Det finns därför ingen annan utväg än att begära att företaget försätts i konkurs, påpekar han.

Förslag på konkursförvaltare är Ackordcentralen och ambitionen är att så fort som möjligt hitta en ny ägare.

Fanns en lösning

Enligt Ola Sellert har man jobbat oerhört intensivt under de fyra veckor som gått sedan rekonstruktionen beviljades. Allt för att få till en lösning som skulle innebära en långsiktig överlevnad för produktionen i Bromölla.

– Men vi har inte nått ända fram vilket jag djupt beklagar för de anställdas skull, leverantörernas skull och inte minst för kundernas skull, säger Ola Sellert.

– Det har varit diskussioner om att tillföra kapital till bolaget och det har varit olika lösningar, men det har inte gått att sy ihop på slutet.

Anser du att det fanns någon lösning som hade fungerat men som stoppades på vägen?

– Det fanns en lösning som hade kunnat möjliggöra en fortsatt produktion i Bromölla. Och det kan det mycket möjligt bli efter konkursen också.

Det var den 19 januari 2012 som LB-Hus AB lämnade in en ansökan om en företagsrekonstruktion. Detta eftersom bolagets pengar var slut och företaget kunde inte betala sina skulder som är på drygt 200 miljoner kronor. Underskottet för 2011 beräknas bli 32 miljoner kronor.