Linnea Andersson, ung symfoniker

Bromölla Artikeln publicerades

Hon har spelat fiol sedan hon var sju år och ingår i flera orkestrar i Bromölla. Nyligen blev Linnea Andersson medlem i Christianstad Symfoniker.

Den 17 och 18 november sitter Linnea Andersson på scenen tillsammans med Christianstad Symfoniker i Konserthuset i Kristianstad. Det blir en symfonisk danssuite i två delar och på programmet står bland annat musik som "Carmen" av Georges Bizet, ur "Peer Gynt" av Edvard Grieg och Peter Tjajkovskijs "Svansjön". Dessutom musikallåtar från "West Side Story" av Leonard Bernstein.

– Det allra svåraste är faktiskt "West Side Story", säger Linnea Andersson. I september blev Linnea Andersson medlem i Christianstad Symfonikerna och därmed tog hon ytterligare ett steg på trappan för sitt fiolspel. Ett instrument som hon själv kom i kontakt med i årskurs 2, men som funnits i familjeblodet i generationer.

– Hela min mammas släkt spelar fiol, säger hon.

Trots fiolgenerna var det först genom den kommunala musikskolan som Linnea Andersson hittade fram till instrumentet på allvar. Hon berättar att de i skolan pröva på ett flertal instrument. Hon föll för fiolen.

Till att börja med lånade hon ett instrument modell mindre genom musikskolan, men i takt med att hennes spel utvecklades kände att en egen fiol var ett måste.

Silvia Hevlund har varit hennes lärare under alla år och hon har även tagit med Linnea Andersson utomlands med United Chamber Orchestra.

– Linnea är väldigt modest. Hon är mycket begåvad och musikalisk. Och trevlig, vilket är viktigt när man spelar i en stor orkester, säger hon. Linnea Andersson har spelat fiol sedan hon var sju år och i dag övar hon mellan en halv timme och en timme varje dag. Hon har gjort flera resor och ett stort antal spelningar med United Chamber Orchestra och 2003 var hon med och tog emot ett stipendium som medlem i Bromölla Kammarorkester. Christianstad Symfoniker är en stor orkester och flera av medlemmarna är yrkesmusiker.

– Jag vet att jag inte är duktigast, men jag ser inte de andra som konkurrenter utan vill bara bli lika bra som de är, säger hon.

Silvia Hevlund berättar att Linnea Andersson ständigt utvecklar sitt fiolspel och med rutinen kommer en säkerhet som gör att hon klarar sig i stora sammanhang.

– Förr var det var jobbigt att spela i två timmar. Nu gör vi det med symfonikerna och det är ingenting.

Mål?

– Jag har inte något slutmål än så länge. Kommer jag att stanna i Christianstad Symfoniker så är jag nöjd med det.Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.seChristianstads Symfoniker

Består av yrkesmusiker, musiklärare, musikstuderande samt fritidsmusiker.

Moderföreningen är Kristianstads orkesterförening som bildades 1928.

Man gör sex till åtta konserter per år och närmast väntar spelningar i Konserthuset i Kristianstad den 17 och 17 november.

Dirigent och konstnärlig ledare är Patrik Dahlbom.

Hemsida:/www.christianstadsymfoniker.se