Minst tio får dödade efter vargattack

Bromölla Artikeln publicerades

Minst tio får har dödats eller fått avlivas i en hage mellan Näsum och Sibbarp och några saknas fortfarande. Nu uppmanar länsstyrelsen fårägare i hela Skåne att öka tillsynen av sina djur.

"Länsstyrelsen Skåne har konstaterat ett sannolikt vargangrepp i en hage utanför Näsum", skriver man på sin hemsida. "Besiktningen visar att det med största sannolikhet är varg som har utfört angreppet".

En del av fåren har legat några dagar.

– I den här typen av betesmark är det svårt att räkna in dem. Vi tror att vargen har varit här i några dagar. På fredagskvällen fick jag budet. Vi har varit här sedan i morse (läs: lördag morgon). Vi ska återkomma och sätta upp ett akutstängsel, en mindre ruta där fåren får gå i några veckor så räknar vi med att vargen är någon annanstans sedan, säger Lasse Carlsson, besikningsman på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen uppmanar nu fårägare i hela Skåne att se till sina djur lite extra.

– Absolut, det här är ju i trakten av Näsum men vargen kan lätt förflytta sig två till tre mil på ett dygn, har man får är det viktigt att man tittar till dem noga. Vargen kan simma väldigt bra, kilometervis. Har man betet ut mot sjöar eller åar så kommer attackerna ofta därifrån.

– Vi uppmanar fårägare att se över sina stängsel och att öka den mänskliga närvaron i hagarna. Uppmaningen gäller hela Skåne, en varg kan röra sig flera mil på en dag, säger rovdjursexpert Nils Carlsson, länsstyrelsen i Skåne.