Modellbåtklubb kan bredda sig

Bromölla Artikeln publicerades

nVädersäker och publikvänligt. Hanöbuktens modellbåtklubb är jättenöjd med att ha blivit mottagen med öppna armar av Bromölla, och fått en gammal damm som körställe

Allt slit som styrelsen haft under året har gett resultat, konstaterar Daniel Hållström som valdes till ordförande på det senaste årsmötet.

– Nu vill folk vara med och hjälpa till. Många nya båtbyggen är på gång och så har det inte varit på länge.

– Det nya körstället var prioritet ett. Manöverbryggan och den cirka 200 meter långa vägen fram till parkeringen blir klar till våren. På sikt hade det varit bra med en egen klubblokal som dock inte behöver vara här vid körsället. Bara det blir i Bromölla. Modellbåtklubbens nya körställe är en gammal damm utmed "Nya Strandpromenaden", som ägs av kommunen, ligger bakom Iföverken och inte används längre. Tidigare har klubben som startade redan 1973 hållit till i Oppmannasjön vid Kiaby för både träning och tävling. Marken där kommer man fortsätta hyra, men det nya stället håller VM-klass, med möjlighet att även tävla i FSR-V med större båtar.

– Det är fortfarande FSR-M som står för bredden i klubben och kostar 1 000-2 000 kronor att bygga beroende på hur mycket man gör själv. Skillnaden är att nu kan vi bredda oss, inte bara på motor utan även med segel.

– Redan i somras arrangerade vi SM för mindre båtar här, inte i dammen men väl vid gamla ångbåtsbryggan. Problemet med öppet vatten att det blir lätt vågor om det blåser lite, och det klarar inte modellbåtarna.

– I dammen är det inte de problemen, där blir det bara en krusning och redan säsong 2011 ska vi vara SM-arrangör för större modeller. För merparten av klubbens knappt hundra medlemmar är modellbåtarna en hobby, men cirka 30 tävlar aktivt över klubbnivå.

Det är framförallt för spänningen men också roligt att bygga och se om det fungerar, säger sölvesborgaren Krister Eng som hållit på sedan 1970.

– Den här har toppat vid 85 kilometer, säger Krister Eng och visar en större modell med en Rossi 90-motor på 15 kubik och närmare sju hästkrafter.