Musikalprojekt tystnade efter avhopp

Bromölla Artikeln publicerades

Det skulle bli världspremiär på en nyskriven musikal. Det skulle bli teaterföreningens första produktionsjobb. Det blev inget. Projektet Masada har lagts ner.

– Vi beklagar utvecklingen eftersom Masada, enligt vår bedömning, hade varit ett gott inslag i vårt höstprogram och därmed också något positivt för det kulturella utbudet i vår kommun, säger Gert Rosenlind som är sekreterare i Bromölla musik- och teaterförening. Det var i början av juni 2004 som Bromölla musik- och teaterförening presenterade ett alldeles nytt inslag i sitt program. Under hösten 2004 skulle Humlescenen bli skådeplats för en nyskriven musikal. En musikal som byggde på de historiska händelserna kring Masada 73 e kr. Det handlade om världspremiär.

Bakom musikalen stod två av frontfigurerna från musikalen Jesus Christ Superstar, eller JCS som den kallades. Fredrik Karlsson och Morgan Toft hade under sex års tid skrivit på musikalen Masada och var nu redo att uppföra den på scen. Bromölla musik- och teaterförening kontaktades.

Föreningen tog idén till sig och erbjöd sig att producera hela föreställningen. Teaterföreningens roll som producent skulle vara att den skulle stå för betalningen av vissa räkningar. Tre datum prickades in i kalender under november och det flaggades för att det kunde bli extraföreställningar. Men det blir inga föreställningar över huvud taget.

– Skälet är, enligt Fredrik Karlsson, att den person som skulle ansvara för koreografi och en stor del av regiarbetet har fått ändrade arbetsförhållanden och att detta hindrar personen i fråga att verka för Masada, säger Gert Rosenlind.

Projektet hann dock påbörjas av den nybildade arbetsgruppen "AG Masada". Gruppen sammanstrålade tre gånger i möten som drevs i cirkelform i Studiefrämjandets regi. Mer blev det inte och därmed kostade det nedlagda projektet föreningen ingenting.

– Vårt deltagande i projektet hade inga ekonomiska effekter för föreningen. Däremot satsade vi en hel del energi som dock, mer än väl, uppvägdes av de mycket nyttiga erfarenheter vi gjorde, säger Gert Rosenlind.

Vågar ni gå in i liknande projekt i framtiden?

– Att delta i liknande projekt utvecklar, enligt min uppfattning, föreningen och jag tror nog att andra i styrelsen är beredda hålla med mig i detta, påpekar Gert Rosenlind och citerar Falstaff Fakir:

– Att sia är svårt, särskilt om framtiden.Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se