Ny blir viceåklagare i Göteborg

Bromölla Artikeln publicerades

Det började med en gymnasierektor som tyckte att hon borde bli jurist. Nu tillträder Bromöllabon Marianne Ny jobbet som vice överåklagare i Göteborg.

Egentligen funderade hon på att bli ingenjör. Efter uppväxtåren i Degeberga valde Marianne Ny naturvetenskaplig linje och Österängskolan i Kristianstad. Genom elevrådsarbete kom hon i kontakt med rektorn Gösta Weister, som föreslog att hon skulle välja en annan bana.

– Jag kom in och frågade om han hade sett kuratorn, eftersom jag ville få information om olika yrken. Han svarade att han tyckte att jag skulle läsa juridik. På något sätt slog den tanken rot.

Den 1 februari blir Marianne Ny vice överåklagare i Göteborg, efter elva år som vice chefsåklagare i Malmö. En större förändring än vad man som oinsatt kan tro. I sitt nuvarande jobb är hon chef, men samtidigt åklagare och förundersökningsledare. Som vice överåklagare kommer hon främst att arbeta med utveckling och tillsyn på riksplanet.

– Det känns spännande och utmanande. Jag hoppas att jag kan syssla mycket med att utveckla åklagares metoder, säger hon. Åklagarmyndigheten i Göteborg jobbar med utveckling inom bland annat sexualbrott, ofredande, besöksförbud och fridskränkning. Det passar bra ihop med Marianne Nys specialisering. Redan under sina första år som åklagare började hon inrikta sig på familjerelaterat våld. Det blev snabbt en nisch, och nu håller hon i utbildningar för åklagare specialiserade på sexuella brott och våld mot barn.

– Den typen av brott rör människors trygghet på ett oerhört genomgripande sätt. Det gör det viktigt för mig att göra ett så bra jobb som möjligt, säger hon. Sedan många år bor Marianne Ny i Bromölla, med andra ord en bra bit från Göteborg. Hon har dock inga planer på att flytta.

– Jag kommer att veckopendla. Det är väldigt avkopplande att bo på en liten ort. Dessutom är trakterna kring Ivösjön oerhört natursköna.

Adam Svanell

044-18 55 00

adam.svanell@kristianstadsbladet.sea Marianne Ny

Ålder: 54.

Bor: Bromölla.

Tidigare arbeten: Åklagare i Kristianstad 1985-1989, Karlshamn

1989-1994 och Hässleholm 1994-1996. Vice chefsåklagare i Malmö

1996-2007.

Aktuell: Ny vice överåklagare i Göteborg.