Annons

PCB-sanerarna har fog för sitt arbete

Sedan maj månad har folk med heltäckande skyddsutrustning slipat på kommunhuset i Bromölla. De sanerar huset från hälsofarlig PCB. Kristianstadsbladet har träffat några av de som arbetar med det giftiga ämnet.
Bromölla • Publicerad 12 augusti 2014
Regler och föreskrifter är a och o, både när det gäller skyddsutrustning och hur avfallet ska tas om hand.
Regler och föreskrifter är a och o, både när det gäller skyddsutrustning och hur avfallet ska tas om hand.Foto: Foto: Tom Wall
Andrés Inda och Bajram Kopriva är två av dem som ska sanera kommunhuset från PCB.
Andrés Inda och Bajram Kopriva är två av dem som ska sanera kommunhuset från PCB.Foto: Foto: Tom Wall
Fein-maskinen används till att ta bort fogarna, och hörs lång väg.
Fein-maskinen används till att ta bort fogarna, och hörs lång väg.Foto: Foto: Tom Wall

”PCB-sanering pågår”. Skylten är uppsatt på stängslet vid västra delen av kommunhuset och visar tydligt att inga obehöriga äger tillträde förrän delen är sanerad och klar.

Ämnet PCB användes i byggprodukter, bland annat fogmassa, mellan 1956 och 1973. Nu är det fastighetsägarens skyldighet att se till att fogarna plockas bort så att ämnet försvinner.

Annons

Är det farligt att gå förbi när ni jobbar?

– Nej, vi spärrar ju av så långt ut att det inte blir farligt. Där vi är och sanerar ska ingen annan vara, säger Daniel Sverkersson, kvalitetsansvarig på företaget BDS som håller i saneringen.

Skyddad från topp till tå

Trots att han jobbar med farligt material är Daniel Sverkersson inte orolig.

– Man har andningsskydd, gasfilter, hörselskydd och heltäckande utrustning så att man verkligen är skyddad. Det är skydd från huvud till ben, säger Daniel Sverkersson.

Även den som arbetar i huset kan vara lugn.

– De ska inte behöva känna någon fara överhuvudtaget. Vi har ju gått ut med information, och spärrar av där vi är och jobbar.

”Allting ska väck”

Saneringen går ut på att man tar bort fogarna med en så kallad fein-maskin. Sedan slipas resterna bort samtidigt som man suger upp dammet med en dammsugare. Till sist läggs avfallet i dubbla sopsäckar för att hålla riktigt tätt.

Eftersom fogarna har suttit i många år kan den även ha ätit sig en bit i in själva teglet.

– Så vi tar inte bara bort fogen, utan vi går in någon millimeter i teglet för att få väck allting. Sedan slänger vi in ny fog som är helt ofarlig. Allting ska väck eftersom lagen säger det.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Maria Rosén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons