PCB-sanerarna har fog för sitt arbete

Bromölla Artikeln publicerades

Sedan maj månad har folk med heltäckande skyddsutrustning slipat på kommunhuset i Bromölla. De sanerar huset från hälsofarlig PCB. Kristianstadsbladet har träffat några av de som arbetar med det giftiga ämnet.

”PCB-sanering pågår”. Skylten är uppsatt på stängslet vid västra delen av kommunhuset och visar tydligt att inga obehöriga äger tillträde förrän delen är sanerad och klar.

Ämnet PCB användes i byggprodukter, bland annat fogmassa, mellan 1956 och 1973. Nu är det fastighetsägarens skyldighet att se till att fogarna plockas bort så att ämnet försvinner.

Är det farligt att gå förbi när ni jobbar?

– Nej, vi spärrar ju av så långt ut att det inte blir farligt. Där vi är och sanerar ska ingen annan vara, säger Daniel Sverkersson, kvalitetsansvarig på företaget BDS som håller i saneringen.

Skyddad från topp till tå

Trots att han jobbar med farligt material är Daniel Sverkersson inte orolig.

– Man har andningsskydd, gasfilter, hörselskydd och heltäckande utrustning så att man verkligen är skyddad. Det är skydd från huvud till ben, säger Daniel Sverkersson.

Även den som arbetar i huset kan vara lugn.

– De ska inte behöva känna någon fara överhuvudtaget. Vi har ju gått ut med information, och spärrar av där vi är och jobbar.

”Allting ska väck”

Saneringen går ut på att man tar bort fogarna med en så kallad fein-maskin. Sedan slipas resterna bort samtidigt som man suger upp dammet med en dammsugare. Till sist läggs avfallet i dubbla sopsäckar för att hålla riktigt tätt.

Eftersom fogarna har suttit i många år kan den även ha ätit sig en bit i in själva teglet.

– Så vi tar inte bara bort fogen, utan vi går in någon millimeter i teglet för att få väck allting. Sedan slänger vi in ny fog som är helt ofarlig. Allting ska väck eftersom lagen säger det.