Programledarens puls stiger

Bromölla Artikeln publicerades

Ju senare på arbetsdagen det är och ju mer tidpunkten för direktsändning närmar sig, desto högre stiger en programledares puls. Varje vardagskväll leder Tobias Rasmusson från Bromölla tv-programmet Skåne Direkt.

I en byggnad av glas, stål och betong vid gångstråket Södergatan i Malmö har TV4, Kvällsposten och Kanal Lokal redaktioner. Där arbetar Tobias Rasmusson från Bromölla. Han är programledare för Skåne Direkt som innehåller intervjuer, musik, tävlingar, reportage och matlagning.

- Att programmet direktsänds kan kännas stressigt ibland. Det ger en högre puls det här med att det kan gå fel. Det är kul, säger Tobias Rasmusson.

Artisten Mikael Wiehe, Wilmer X sångare Nisse Hellberg, journalisten Göran Skytte, Kvällspostens krönikör Ulf R Johansson och andra personligheter från Skåne besöker programmet. Till studion kommer också medlemmar i miljöorganisationer, aktiva i föreningar, idrottare, skådespelare, konstnärer och andra gäster. Musik är en viktig del och rock, pop, visor och dansbandslåtar samsas i sändningarna.

- Det finns mycket jättebra musik i Skåne som aldrig kommer fram. Det råder en Stockholmscentrering i musikbranschen, säger Tobias Rasmusson.

Musik var också en viktig del av uppväxten i Bromölla. Sin fritid tillbringade han i IOGT-lokalen där han repade med sitt band. När han flyttat till Kristianstad och började arbeta på Kulturhuset Barbacka spelade han i banden Dark Continent, Pimps and Toys och Trubaduranda.

Han var också intresserad av journalistik och gick på tv-skolan i Kristianstad. Därefter blev det Akademi Båstad och senare en utbildning i Göteborg till producent för film och tv.

Han har jobbat med både tv och radio innan han var med om starten av Kanal Lokal Skåne förra sommaren.

Han har mötts av många reaktioner från tittarna.

- Mottagandet är fantastiskt. Vi fick många tittare på en gång och vi har fått höra att vi producerar professionella program om Skåne med ett brett innehåll och fokus. Jag och Cecilia Reiskog fungerar bra ihop som programledare och vi hittar bra gäster, säger Tobias Rasmusson.

Vid sidan av jobbet läser han etnologi vid Lunds universitet och är i full färd med att skriva en c-uppsats om integrationen mellan danskar och svenskar över Öresund. Han håller också på att skriva en bok om den svenska mathistorien.

Jerker HagmanMalmö