S och Alliansen samarbetar

Bromölla Artikeln publicerades

Det blir inte något rödgrönt majoritetsstyre i Bromölla. I stället har S och det borgerliga blocket funnit varandra. På onsdagen hölls slutförhandlingar mellan Socialdemokraterna och allianspartierna om ett valtekniskt samarbete.

Socialdemokraterna förlorade sin majoritet i Bromölla efter valet den 19 september. Elisabeth Stenberg (S), Arbetarekommunens ordförande, som i förra veckan påstod att det pågick förhandlingar med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, ville först inte tala om det eventuella samarbetet med alliansen.

– Vi kommer att ha ett sista möte ikväll och därför vill jag inte säga hur det kommer att se ut innan vi haft detta mötet. Jag vill inte kommentera det, eftersom förhandlingarna inte är slutförda, sa hon på onsdagseftermiddagen.

Men det har pågått förhandlingar med Moderaterna?

– Det är inte med Moderaterna vi har förhandlat, i så fall är det alliansen.

Hon ville inte direkt kommentera om samarbetet med alliansen kommit till för att undvika att ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll

-– Det är inte riktigt så, men jag vill inte säga mer förrän vi haft slutförhandlingar och allt är på plats, sa hon.

Elisabeth Stenberg betonade dock att det som diskuterats inte är ett politiskt samarbete med alliansen, utan ett valtekniskt samarbete.

På onsdagskvällen kom en kallelse till presskonferens på torsdagsmorgonen, där det bekräftades att S och allianspartierna kommit överens om valteknisk samverkan under de kommande fyra åren.

I valet till kommunfullmäktige fördelades mandaten så här. S (16), M (8), SD (7), V (3), FP (2). C (2), MP (2) KD (1).