Saneringen beräknas till 30 miljoner

Bromölla Artikeln publicerades

Saneringen av andra delen av Ivöstrand ser ut att bli betydligt dyrare än den första. Utgångssumman ligger på 30 miljoner kronor.

I veckan startade förberedelserna för saneringen av Ivöstrand och i september ska första delen, kallad etapp 1a, vara klar för slutbesiktning.

Som Kristianstadsbladet tidigare berättat var det Svevia AB som tog hem upphandlingen och anbudet för den delen av saneringen ligger mellan 8,5 och 9 miljoner kronor. Området det handlar om är den plats där arrangemangshallen och konstgräsplanen ska ligga.

– Här i Bromölla kommer vi att utföra en klassisk schaktentreprenad. Det betyder helt enkelt att vi schaktar bort den förorenade jorden, kör den på deponi och ersätter med rena massor. Det är det vanligaste sättet att sanera i dag, säger Jonny Palmberg, Svevias platschef.

Tre gånger så dyrt

Under tiden som saneringen av etapp 1a pågår ska Svevia även bygga ut ett par gator och VA på marken. Dessutom har företaget option på att sanera resten av området, kallat 1b. Ett område som ligger på båda sidor av Skräbeån. Kristianstadsbladet har tagit del av hela anbudet och anbudssumman för den andra saneringsetappen är betydligt högre än den första. Beräknad kostnad för hela etapp 1b ligger på ungefär 30 miljoner kronor.

Enligt Bengt Olsson, teknisk chef på Bromölla kommun, kommer denna summa att vara förhandlingsbar och kan komma att höjas eller sänkas beroende på vad man hittar i marken och hur arbetet går. Enligt Bengt Olsson är det ”lurigt att uttala sig” om var den totala kostnaden kommer att landa.

– 30 miljoner kronor är det man räknat på. Jag tror det kommer att ligga där, säger han.

Finns det ett tak för vad saneringen får kosta?

– Det får inte kosta hur mycket som helst, men vi måste ta hand om det. Är det riktigt skitigt på något ställe så får vi ta ställning till det då, säger Bengt Olsson.

Etapp 1b kommer att saneras bit för bit. Det markområde som förväntas vara mest förorenat ligger öster om bassängen som ligger i Ivösjön. Den kommer att rengöras sist. Där är ingen byggnation planerad utan marken är tänkt att bli parkområde.