Saneringen väcker känslor hos grannarna

Bromölla Artikeln publicerades

Damm, sly och tutande backvarnare är vad som plågar grannarna till Ivöstrandssaneringen. Men det är inget som ska vara hälsofarligt, lovar byggledaren.

Ivöstrandssaneringen är i full gång och här arbetar maskinerna från klockan sex på morgonen till klockan 18 på kvällen. Något som ska förbättra både utsikt och vara grunden för en ny evenemangsarena med uppvärmd konstgräsplan. Men för grannarna som bor på Sissastigen är det inte speciellt trevligt att följa processen.

– Vi är väldigt missnöjda och värst är dammet som kommer in i våra lägenheter, säger Gert Wallin, boende på Sissastigen.

Fönstren blir smutsiga på bara någon dag om vinden ligger på mot bostäderna och det går även in i lägenheterna och lägger sig som ett extra lager på persiennerna.

– Dammet kommer ju från gammalt avfall och det är föroreningen som vi reagerar på. Vi är oroade för att det är farligt för oss som bor här, säger Gert Wallin.

Inte hälsofarligt

Men att man skulle kunna andas in något hälsofarligt dementerar Inge Ivarsson, som är byggledare på Bromölla kommun för Ivöstrandsprojektet.

– Det är inte farligt att andas in de föroreningar som finns här, skulle de påverka något så hade det i så fall varit grundvattnet. De som arbetar på området använder vanlig skyddsklädsel, men bär till exempel inget andningsskydd, säger Inge Ivarsson.

Även om det inte är hälsofarligt, så kan dammet fortfarande vara besvärligt. Något som man är medveten om.

– Vi saltar varje dag och vattenbegjuter för att stilla dammet, i så stor utsträckning som vi kan. Jag förstår att det kan bli besvärligt för de som bor här i närheten, men om vinden ligger på från nordväst så blir det problem hur vi än gör, säger Inge Ivarsson.

Mycket som stör

Förutom dammet så reagerar grannskapet också på att sly har lagts i stora högar och legat där en tid. Fordon med backvarnare börjar också tjuta klockan sex på morgonen och väcker de boende på Sissastigen.

– Riset har legat där sedan i fjor och det hade gått snabbt att få undan det om de bara hade tagit hand om det. Och så är vi så trötta på det där pipandet, säger Gert Wallin.

Men Inge Ivarsson svarar tillbaka när det kommer till backvarnarna och riset.

– Det är inte kostnadseffektivt att röja riset så fort det har blivit en hög. Det är en arbetsplats och hela det området där det ligger just nu kommer så småningom inhängas och vi kör hit en flismaskin senare som tar allt på en gång. Backvarnarna är en trafiksäkerhetsfråga och jag tycker att de är förhållandevis långt ifrån bostäderna. Sover man till exempel med öppet fönster så hörs det ju mer, säger Inge Ivarsson.

Kanske flyttar

Inge Ivarsson lovar samtidigt att han ska kontrollera alla synpunkter som kommit in och om de går att åtgärda på något sätt. Men de som bor där är inte helt säkra på om de ens vill bo kvar.

– Vi har alltid trivts väldigt bra här, men nu har vi faktiskt diskuterat om vi kanske måste flytta härifrån, säger Ingrid Wallin.