Sfäroiden blev ett landmärke

Bromölla Artikeln publicerades

Bromölla har något som många andra städer inte har. Ett vattentorn i stål. En konstruktion som importerats från USA och som tornade upp sig på 1960-talet.

I 40 år har det rest sig 40 meter över marken och markerat Bromölla. Byggnaden är vad Turning Torso är för Malmö och vad Kaknästornet är för Stockholm, ett landmärke som avtecknar sig i stadens skyline. Som en svävande något oval boll syns det vida kring.

Vattentornet byggdes 1966 och har sedan dess höjt sig över alla andra byggnader i sin närhet och är än i dag en av Bromölla högsta byggnad.

Fram till 1979 kunde bilister skåda sfäroiden med inskriptionen Ifö från E 22 när de passerade staden. Idag är det ett av ortens andra stora företag, LB-Hus, som abonnerar en av nordöstra Skånes bästa reklamplatser. Ett övertagande som skedde i samband med att Iföverken splittrades upp i flera bolag och att vattentornet behövdes målas om.

Oenighet inom Ifö-företagen om vad som skulle stå på tornet gjorde att LB-Hus släpptes in på banan. Vattentorn finns mer eller mindre i alla orter, men Bromöllas gigantiska vattenbehållare hör inte till den vanligaste sorten.

– Av vattentornen i Sverige är det en, kanske högst två procent som är byggda i stål och har den konstruktionen som den i Bromölla.

Det säger Eber Ohlsson som är något av en vattentornsexpert. Han har bland annat skrivit boken "Svenska vattentorn" tillsammans med Kenneth M. Persson och driver nätsajten "Skånska vattentornssällskapet", www.eber.se. Han berättar att svampformen som dominerar i Sverige i dag med sin spännarmeringstekniska konstruktion är det den idealiska formen.

– Stålvattentornen byggdes under 1960-talet och några på 1970-talen. Under åren 1950 till 1966 byggdes 222 vattentorn och endast fyra av dessa var helt i stål medan resterande var i betong. Det kunde blivit ett betongtorn även i Bromölla. Ing-enjörsfirman Orrje & Co lämnade in en offert på att bygga ett smalt och högt torn i betong. Köpingens politiker fastnade dock för stålkonstruktionen.

Eber Ohlsson berättar att det i stort sätt var samma ingenjörsfirma som stod bakom alla byggen. Nils Weibull AB var en ingenjörsfirma som hade sitt huvudkontor i Malmö. AB Hässleholms Verkstäder var ett av Nils Weibulls dotterbolag och 1966 stod det som entreprenör för bygget. I ett särtryck, kallat "Vattentorn i stål", från tidningen Byggmästaren nummer 12 1971 beskriver Lars Wallin från Stålbyggnadsinstitutet hur det gick till när vattentornet i Bromölla byggdes.

"Sfärioden, som har en största diameter på 14,6 meter och en höjd på 10,3 meter, färdigställdes på marken och lyftes därefter upp på det 28 meter höga tornet".

Bromöllas vattentorn är byggd efter en konstruktion som Nils Weibull AB hämtade från USA och i gammalt marknadsföringsmaterial från ingen-jörsfirman är det just vattentornet i Bromölla som är fotomodell.Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

a Vattentornet i Bromölla

Reservoarvolym: 1 250 kubikmeter.

Högsta vattenyta: 38 meter

Färdigbyggt: 1966.

Projektör: Ingenjörsfirman Nils Weibull AB.

Entreprenör: AB Hässleholms Verkstäder.

Arkitektur i Bromölla

Del 2.

I en rad artiklar berättar Kristianstadsbladet att teckna en bild av Bromölla ur arkitektonisk synvinkel.

Tidigare artikel i serien: Mosaikhuset (22/7).
Bromölla