Skadegörelse gör att toalett stängs

Sölvesborg/Bromölla ,
Gengrebild. Personen på bilden har ingen koppling till artikeln.
Foto:

Toaletten på rastplatsen i Ynde har blivit så pass förstörd att den stängs tills vidare. Samtidigt finns en plan för när toaletten vid Skåneporten kan öppnas igen.

Artikeln publicerades 31 december 2015.

Sedan i november har toaletterna vid naturrastplatsen Skåneporten i Bromölla varit stängda. Detta efter omfattande skadegörelse.

Peter Jonsson, projektledare på Trafikverket, kan bittert konstatera att även rastplatsen i Ynde har blivit utsatt för skadegörelse vid tre tillfällen bara den senaste månaden.

– Någon vecka före jul hade man kört ner lyktstolpar och nyplanterade träd. Gräsmattan var också sönderkörd. På annandagen hade dem varit här och tagit sönder inredningen och smällt av fyrverkerier på toaletterna, säger Jonsson.

I tisdags gjordes rastplatsen i ordning och toaletterna städades. Men natten till onsdag skedde det igen.

– I stort sett allt är sönder nu. Det är så pass skadat att vi har stängt toaletterna. De har tagit sönder inredningen - tak och väggar är helt sönderslagna, säger Peter Jonsson.

Hur länge toaletten förblir låst vågar han inte svara på.

– Jag kan inte ge någon information om det just nu då jag precis har fått reda på det. Det är oerhört tråkigt, säger han.

I nuläget är alltså två stycken rastplatstoaletter i närområdet avstängda på grund av skadegörelse. Även om problembilden inte finns kvar vid Skåneporten har toaletterna där inte låsts upp ännu.

Anders Wanstadius, verksamhetschef för tillväxt och utveckling i Bromölla kommun, säger att återställningsarbetet är på gång. Men det har inte varit enkelt.

– Det låg en salig blandning av avföring och toalettpapper utanför toaletterna. De som har varit där har ju lagat mat inne på toaletterna och utfört avföringsbehov ute i naturen. Det vore bättre om de hade vänt på det.

– Arbetarna vid Peab har berättat att de har fått på sig bajs och halkat runt i det när de har varit där och jobbat, säger Wanstadius.

Den husvagn som tidigare stod där är borttransporterad. Nu ska Peab sätta upp ett staket med grindar på området. Samtidigt håller toaletterna på att saneras och de kan komma att öppnas igen om en dryg månad.

– Vi har ingen egentlig plan när de öppnas, men runt den 1 februari kan toaletterna vara öppna igen, säger Wanstadius.