Skörden som den gick till förr i tiden

Åby Artikeln publicerades
Emil Svensson var bordsstickare, Håkan Carlsson matare medan Åsa Lagergren snittade upp kärvarna när det skördades på gammalt vis.
Foto:Marcus Haraldsson
Emil Svensson var bordsstickare, Håkan Carlsson matare medan Åsa Lagergren snittade upp kärvarna när det skördades på gammalt vis.

Skörden på fälten pågår intensivt in i det sista, men vid ett torp i Åby stod i lördags både tiden och tröskan still. Det skördades som man gjorde 1916.

Ute på fälten dessa dagar kör moderna skördetröskor i hyfsat hög fart och på vägarna ilar lastbilar till och från spannmålsanläggningar med skörden. Samtidigt på en tomt i Åby utanför Edenryd stod i lördags en skördetröska alldeles still, men var ändå i full gång med en handfull personer på och kring maskinen. En var matare, en annan halmbärare, en tredje bordsstickare medan en fjärde band kärvarna och en femte skötte maskinerna.

Här var syftet inte att få en så god skörd som möjligt, utan att visa hur det kunde se ut när man tröskade förr i tiden, vilket kunde vara någon gång från 1916 fram till 1950-talet.

– Vi tröskar på gammaldags vis. Det är en stationär tröska som har gått här i byn. Den gick runt till 26 torp här i byn. I den första vändan fick alla ha den en halv dag för att få fram lite säd och sedan kom den tillbaka senare på hösten och tröskade färdigt, säger Bror Johansson, som i lördags upplät sin gård för det levande museet.

    Åbytröskan, som den kallas, tillhörde Åbys tröskförening som startade 1916 och lade ner 1966.

    Han är med i tröskgruppen, en avdelning i byalaget Byträffen i Edenryd som sedan 1988 har tagit hand om den gamla tröskan med tillbehör och haft uppvisningar årligen.

    – Det är från en svunnen tid och många har aldrig sett detta. Jordbruket utvecklas hela tiden och maskinerna går så fort, säger Bror Johansson.