Slumpen är en del av processen

Bromölla Artikeln publicerades

Ida Adler gör konst utan horisonter och låter betraktaren resa in i verken där gränserna mellan naturvetenskap och det andliga suddas ut. Processerna på väg dit är viktiga för henne.

Det skulle kunna vara det lilla i mikroskopets lins eller av det ofantligt stora i slutet av tuben i en stjärnkikare. Samma bild. Ett naturvetenskapligt fenomen, litet eller stort, eller så är det kanske en spegling av en själslig scen i någons inre. Det är upp till betraktaren av Ida Adlers konst att hitta sin ingång till hennes målningar.

Det är oljemåleri, men kanske inte helt traditionellt sådant. Ida Adler berättar att det är oljemåleri som lutar åt dekorationsteknik och hon jobbar vertikalt. Det finns en faktor som är viktig i hennes skapande. Slumpen.

– Ju mer jag släpper in slumpen desto mer öppnar sig bilden för betraktaren, säger Ida Adler.

Hon drar paralleller mellan evolution och skapande. Titeln för utställningen är "Processer". En titel som är betydelsefull för henne.

Det handlar om flera processer, tillverkning, urval, kvalitetsförändringar och minne.

Och så klart en process när det gäller urval av bilder inför varje utställning. Ett urval som absolut inte behöver se likadant ut från gång till gång.

– Flera målningar som jag ställt undan för att måla över dem, men plötsligt ser jag: här var någonting.