Syskons bus blev till barnbok

Bromölla Artikeln publicerades

Ida-Sofia Göransson från Edenryd gav ut sin debutbarnbok på egen hand när de stora förlagen inte nappade. Boken inspirerades av hennes lillasysters alla bus och med den vill hon hylla alla barn som vågar säga ifrån och gå sin egen väg.

Femåriga Emma är full av busiga upptåg och påhittig som få. En gång bestämmer hon sig för att hon bara kan tänka sig att äta rak och oprickig mat. En annan gång förvandlar hon barnrummet till ett virvlande vinteroväder genom att låta allt som inte sitter fast snöa ner.

Emma är huvudkaraktär i Ida-Sofia Göranssons bok för barn, men hon är även debutförfattarens två år yngre syster.

– Det var mina två yngre syskon som gav mig idén till boken. De bad mig alltid berätta historier om hur Emma var när hon var liten. Hon var liksom udda som barn, men på ett väldigt bra sätt och drog alltid med mig på bus även om jag var den som var äldre. Boken var först tänkt som en julklapp till familjen men den första upplagan av kapitelboken sålde snabbt slut och nu arbetar Ida-Sofia Göransson och illustratören Andrea Svahn på en andra upplaga av boken "Emma".

De är båda från Edenryd och det är i den lilla byn som Emmas alla äventyr utspelar sig. Först var det tänkt att flickan i boken skulle heta något annat, men de självbiografiska delarna tog över och även lilla Ida-Sofia finns med som "exemplariskt storasyster som söker ordning och reda". Gammelmormor och -morfar har även de roller. Hos dem fick barnen leka fritt. Och just fri tanke och lek lyfter Ida-Sofia Göransson fram som något hon vill förmedla till barn.

– Jag vill hylla de som vågar. Barn har ofta en styrd vardag och det är starkt när de vågar säga vad de själva vill och hitta på eget. Att lillasyster Emma som i dag är 24 år fick alla sina gamla bus publicerade mottogs ändå väl.

– Hon blev jätteglad för boken, säger Ida-Sofia Göransson.

Ida-Sofia Göransson har jobbat med barn och läst kurs om barn- och ungdomslitteratur på universitetet. Och lusten att skriva för barn själv var större än bevikelsen när inga förlag nappade. Därför gav hon ut boken själv.

– Det har varit svårt, särskilt med tiden, eftersom jag jobbar heltid. Men det här är mitt livsprojekt.

Ida-Sofia Göransson har föreläst för gymnasieelever hur man gör för att bli publicerad författare på egen hand. Hon har även åkt runt till skolor och förskolor för att ha högläsning ur "Emma", något hon tycker känns viktigt. Samtidigt med andra upplagan av debuten arbetar hon med ett nytt projekt med illustratören Andrea Svahn. Det blir en bilderbok med titeln "Det är bara lur" som handlar om att föräldrar ibland inte berättar hela sanningen för sina barn om vad tv:n gör med ögonformen och grimasen gör med ansiktet.