Ur askan mot höjden

Anette Ohlsson liv förändrades av ett blixtnedslag och hennes livsverk försvann i lågorna när Slottslängorna brann ner. Nu skjuter hennes konstnärskap mot nya höjder.

Bromölla
– Det var bara ett enda kaos. Första halvåret efter branden var man väldigt uppgiven.

Det säger Anette Ohlsson. Hon är glaskonstnär och en av dem som drabbades hårt när Slottslängorna i Sölvesborg brann ner. Den 10 maj 2004 gick larmet om att Slottslängorna börjat brinna. Två blixtnedslag hade orsakat brand i byggnadens vasstak.

När Anette Ohlsson kom till sin arbetsplats möttes hon av en fruktansvärd syn. Inget fanns kvar. Tiden efter branden var inte lätt.

– Jag stod plötsligt helt ensam. Mitt jobb som försvann är för min del livsviktigt då jag ska försörja min familj, säger Anette Ohlsson och fortsätter:

– Jag var fullbokad, men tvingades att ställa in alla utställningar. I olyckans spår följde inte bara materiella bekymmer och psykiska påfrestningar. Byråkratin rodde i tunga sjöar och kapitalet visade sitt fulaste ansikte.

– Försäkringsbolaget var mycket krångligt. De ska ju hjälpa en, men det har varit en stor besvikelse. Där har jag lagt ner mycket tid och energi, säger Anette Ohlsson.

Om försäkringsbolaget varit en besvikelse så har Sölvesborgs kommun sträckt ut en hand. Anette Ohlsson berättar att kommunen stöttat henne under hela resan efter branden. Och nu är hon på väg tillbaka till Slottslängorna igen. Flytten tillbaka till slottslängorna var ingen självklarhet och görs inte utan betänkligheter, men goda minnen avgjorde.

– Vi åkte ner och satte oss på en filt och hade picknick. Jag sa till min assistent: "Herre Gud vad vi har skrattat här". Den 18 november öppnar hyttan igen. Efter branden försökte Anette Ohlsson läka såren genom att jobba med annat. Möjligheterna öppnade sig. Tankar att kombinera glaskonsten med annat material föddes. Hon sneglade mot Olofström och i ögonvrån glimmade det rostfria stålet.

– Det är kyligt och står sig bra mot glas.

En kurs om att jobba med offentlig konst ledde till att Anette Ohlsson nu ska smycka piren vid Storsjön i Östersund med verket "Hjärta av guld". En ljusraket som ska bli sex meter hög och väga ett ton. Plåtarbetet görs på Stans & Press i Olofström och glasarbetet kommer att utföras i Storsjöhyttans verkstad.

Plåt och glas denna gång, och det finns funderingar på att blicka mot Östra Göinge och kombinationen sten och glas.

– Oj oj oj, det är ju nästa grej. Jag har haft många tankar och det är inte alls långt borta.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

Namn: Anette Ohlsson.

Ålder: 33 år.

Bor: Sölvesborg.

Född: Jämshög.

Familj: Man, ett barn samt två extra barn.

Aktuell: Efter en jobbig period efter att hennes glashytta förstörts efter branden på Slottslängorna är Anette Ohlsson i färd med att göra klart Hjärta av guld som ska stå på piren vid Storsjön i Östersund.
Sölvesborg