Världspremiär på Humlescenen

Bromölla Artikeln publicerades

Teaterföreningen i Bromölla kliver fram som producent av en ny musikal. Den 13 november har uppsättningen Masada världspremiär på Humlescenen.

– Historiskt sett har vi alltid varit arrangörer. Nu går vi in som producent. Jag ser det som något som kan utveckla vår förening, säger Gert Rosenlind som är sekreterare i bromölla musik- och teaterförening.
1999 gjorde musikalen Jesus Christ Superstar, eller JCS som den kallades, succé i Bromölla.
Uppsättningen gick för fulla hus i Folkets hus och man sålde sammanlagt 2 500 biljetter.
Redan när Jesus Christ Superstar repeterades föddes idén om att skriva en alldeles egen musikal.
Efter sex års skrivande har idén tagit form och i höst kommer musikalen Masada att ha världspremiär på Humlescenen i Bromölla.
Bakom Masada står Morgan Toft och Fredrik Karlsson. Två killar som var aktiva i uppsättningen Jesus Christ Superstar som Pontus Pilatus respektive Jesus.
– De har kommit till Bromölla musik- och teaterförening och ville att vi skulle arrangera Masada och det ville vi, säger Gert Rosenlind.
Tolv solister och totalt 40 till 45 personer kommer att medverka i Masada. Tanken är att repetitionerna ska komma i gång inom några veckor. Den 13 november är det världspremiär på Humlescenen och därefter är ytterligare två föreställningar är inplanerade.
Men det kan bli fler. Gert Rosenlind berättar att teaterföreningen inte är främmande att göra flera föreställningar om det publika intresset finns.
Teaterföreningens roll som producent är att den kommer att stå för betalningen av vissa räkningar där scenkläderna är en stor post. Gert Rosenlind berättar att man är medvetna om att föreningen gör ett ekonomiskt risktagande genom att gå in i projektet.
Bedömningen är dock att det skapats en bra musikal som ska kunna ge ett överskott i kassan till föreningen.
– Dessutom kommer vi att jobba hårt med sponsorer, säger han.
Vad är då Masada? Namnet kommer från en bergsfästning som var belägen vid Döda Havets västra strand.
Bergsfästningen var den sista utposten i det judiska upproret mot romarna som började år 66 e Kr.
En fästning som höll stånd fram till 73 e kr då romarna var på väg att ta sig in i klippan och nästan alla invånare tog kollektivt självmord.
Detta är spelplatsen för musikalen.
– Masada är en historisk musikal som tar avstamp i det välkända slaget vid Masada 73 e kr. Den utspelar sig under de tre senaste månaderna, då romarna under ledning av Flavius Silva, belägrade bergsfästningen, säger Morgan Toft. Han är den som skrivit texten och gjort de historiska efterforskningarna.
En research som varit omfattande.
– Det har varit viktigt att få det så historiskt korrekt som möjligt. Det är känsligt att skriva om sådana händelser, säger han.
Händelserna mellan romare och judarna i och kring Masada är dock inte själva huvudstoryn i musikalen.
I centrum av dessa händelser utspelar sig en kärlekshistoria innanför fästningens murar mellan Daniel och Sarah.
En kärleksmelodram i klassiskt Romeo och Julia-stil.
– Båda två befinner sig på berget och de är medvetna om att deras kärlek är dömd, säger Morgan Toft.


Roger Bing
0456-29 000
roger.bingkristianstadsbladet.se