Viktigt läger för utlandssvenskar

Bromölla Artikeln publicerades

Det svenska språket, kulturen och traditioner står i centrum på lägret för utlandssvenska barn och deras mammor som just nu hålls i Sölvesborg. Det är tredje året som lägret anordnas och flera av barnen och deras mammor kommer tillbaka år efter år. Lägret har under åren fördubblats och i år deltar cirka 50 personer. Barnen och mammorna kommer från Mexico, USA, Frankrike, England, Schweiz och Dubai.

Under fredagen bjöds barn och mammor på musikunderhållning, vilket blev avslutningen på lägret för barnen som är i åldrarna sex-elva år och början för barn i åldrarna noll-fem år. Michelle Cadeau är grundaren till "Svenska mammor" och hon bildade organisationen 2001 när hon blev gravid.

– Jag hade bott utomlands i många år utan att svenskan hade känts särskild viktig. Men så fort jag blev gravid kände jag att jag måste tillbaka till mina rötter.

När Emma Brenner, som driver Hotell Edgar i Sölvesborg, väntade sin dotter Lilly bodde hon i Canada. Då kontaktade hon Michelle Cadeau och så småningom väcktes idén om ett läger. Lotta Martinus är uppvuxen i London med en svensk mamma och en engelsk pappa. Lägret i Sölvesborg är i princip den enda kontakten hennes barn har med det svenska språket.

– Här kan vi fokusera på svenskan. Barnen har så kul här och de vill komma hit. Det är en rolig sak de måste göra på svenska och då blir språket roligt.

Vad ger det dig som mamma?

– Det är intressant att höra erfarenheter och diskutera problem kring tvåspråkighet tillsammans med andra mammor.

Maria Sällberg

Sölvesborg