Alla måste hjälpa till och ta sitt ansvar för integrationen

Debatt ,
Foto:Peter Åklundh

De senaste åren har hundratusentals människor kommit till Sverige från andra länder. Många av dem bor i dag i Skåne.

Genom vårt arbete i den ideella föreningen Kompis Sverige i Skåne, där möten skapas mellan nya och etablerade skåningar, träffar vi dagligen människor vars högsta önskan är att bli en del av det svenska samhället. Människor som kanske bott i Sverige i flera år utan att lära känna någon som är etablerad här.

Integration är ingen enkel fråga, det vet vi. Vi vet också att det inte är en fråga som kommer att lösa sig på egen hand.

Det finns i dag tusentals människor som passionerat viger sina liv för att arbeta med integration, men fler behöver göra något. Vi måste alla ta vårt ansvar och hjälpas åt att skapa ett samhälle där alla får en möjlighet att bidra, ett samhälle där alla kan mötas. Och det är där du kommer in.

Vi vill uppmana dig att göra något så att fler nya skåningar ska hitta sin väg in i samhället. Det behöver inte vara något jobbigt eller svårt, du kan göra stor skillnad ändå.

Vi vill därför ge dig tre tips på saker du enkelt kan göra för att ta ditt ansvar för integrationen.

1. Bli kompis med en ny skåning

När du anmäler ditt intresse att få en ny kompis matchar vi på Kompis Sverige i Skåne ihop dig med en ny skåning som är född i ett annat land. Ni matchas utifrån era intressen, livssituationer och personligheter. Få en ny kompis nu!

2. Hjälp till med läxorna

Många kommuner och organisationer, som exempelvis Röda korset och Individuell Människohjälp, anordnar olika former av läxhjälp för nya skåningar. Kontakta din kommun för mer information.

3. Fika på språkcafé

I många skånska kommuner finns det olika former av språkcaféer, där du kan ta en fika med en ny skåning som vill öva på att prata svenska. Gå och ta en fika!

Många av de personer som kommit till Skåne de senaste åren kommer att stanna här resten av sina liv. Det är ditt och mitt ansvar att bidra till att de människorna ska hitta sin väg in i det skånska samhället.

Vem vet, när du engagerar dig kanske du får en kompis för livet på köpet.

Amanda Holm Strandqvist

projektledare Kompis Sverige i Skåne

Linnea Håkansson

projektledare Kompis Sverige i Skåne