Annons

Allemansrätt till vilken religion?

Religionsfrihet • Publicerad 16 januari 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Jag har tagit del av Lars-Ivar Ericsons insändare, "Allemansrätt till religion", den 7 januari. Utan att han nämner mitt namn, kan jag inte utesluta att den kopplas till mina tidigare insändare i Norra Sk.åne. För det första är det inte fråga om skolavslutning, utan endast ett uppehåll mellan terminerna. Avslutning sker i junis, skriver Lars Nord, Hässleholm .

Ericson skriver vidare "Samtidigt möter vi ett motstånd från vissa håll där man motsätter sig människors rätt till andlig utveckling och ifrågasättande av religion". Att alla människors rätt till vilken religion som hen önskar, har jag aldrig ifrågasatt. Däremot är jag förespråkare för total frivillighet ska råda mellan religionerna/livsåskådningarna. Inte den religionsfascism som råder idag, när alla elever "tvingas" till kyrkan oavsett tro.

Annons

Den rådande "traditionen" var möjligen relevant för 70 år sedan, då alla var "tvångsanslutna" till dåvarande Statskyrkan. Tiderna förändras och förutsättningarna för en enhetlig religion i landet föreligger inte i dag. Det måste även Ericson ta till sig.

”Svenska kyrkan och är dessutom i ständig minskning och jag håller med Katarina Erlingson när hon ifrågasätter staten som uppbördsman åt Svenska kyrkan”

Det är också hans förhoppning att "2020 blir ett år då vi slår vakt om allemansrätten till religion". Vilken religion bör givetvis alla få välja fritt. Endast 5,9 miljoner svenskar är i dag anslutna till Svenska kyrkan och är dessutom i ständig minskning och jag håller med Katarina Erlingson när hon ifrågasätter staten som uppbördsman åt Svenska kyrkan.

Avslutningsvis skriver Ericson att man "inte låter Skolverket och andra myndigheter inskränka på folkvilja och sunt förnuft". Här blir han svaret skyldig: vad skulle Skolverket och andra myndigheter ha för synpunkter på den religionsfrihet som råder i landet, och vad folkvilja och sunt förnuft är bör man akta sig för att göra kategoriska uttalande om.

Lars Nord

Fritänkare och outsider

Annons
Annons
Annons
Annons