Är det verkligen farligt för oss att äta kött?

Debatt Artikeln publicerades

Replik på Jonas Paulsson ”Hälsoskatt krävs på kött och socker”, 1/10.

Jag håller med: Socker är farligt. Men är verkligen kött det?

Sedan urminnes tider har människan ätit kött. Vi är gjorda för att äta det.

Sjukdomar som vi har i dagens samhälle fanns inte för flera hundra år sedan. Problemet startade när vi började äta socker. Socker är den största anledningen till den globala metabolism som råder. Kött? Nej.

Dagens köttskräck baseras på en amerikansk enkätstudie som gjordes nyligen. Liknande studier gjorda i Europa och Asien visar inget samband mellan kött och sjukdomar. I studien framgår heller inte vad personerna drack (förmodligen läsk, amerikaner och mexikaner konsumerar mest läsk i världen). Det framgår inte heller något om deras livsstil i övrigt. Om de röker, äter grönsaker eller motionerar.

Man kan heltenkelt inte bevisa ett samband med hjälp av statistik ur enkätundersökningar.

Det finns alltså skäl till att ignorera studien. Dock finns en viss sanning. Forskarna talar om hur protein från kött kan höja hormonet IGF-1, som stimulerar celldelning. Detta kan öka cancerrisken. Vad man inte nämner är att kolhydrater (socker och stärkelse) också ökar mängden IGF-1, minst lika mycket. Det enda man kan äta som inte höjer IGF-1 nämnvärt är fett.

All modern forskning visar att socker är den största orsaken till dagens sjukdomar. Samband mellan cancer och socker har hittats. I vissa cancertyper kan man till och med se att cancerceller endast kan föröka sig med hjälp av tillgång av glukos.

Utöver cancer, är även diabetes, karies, Alzheimers, hjärt- och kärlsjukdomar, adhd och epilepsi kostrelaterade. Ändå bedrivs lite forskning kring detta. Det genererar ju inte i några patent eller någon ekonomisk vinning. Flera miljarder kronor läggs ut på medicinering i stället för att informera patienten om vad man kan äta och inte äta.

Köttindustrin i dagär dock långt ifrån tillfredställande. Djur som står inomhus hela dagarna och föds upp med spannmål och antibiotika är största miljöboven. Djurens naturliga kost är gräs.

Hade alla djur som vi slaktar gått ute och betat året runt skulle vi må mycket bättre. Då tar naturen självt hand om koldioxiden och vi får i oss nyttigt kött med mycket omega 3. Vi bör även vara restriktiva med alla charkprodukter som innehåller stora mängder nitritsalt. Det är här vi ska lägga våra resurser. Inte sluta äta kött.

Inför smör och fet mjölk till barnen i skolorna, köp kött som är gräsbetat, sluta ät sockrad mat. Ät gärna kött, fisk, ägg, grönsaker, nötter och hel frukt. Undvik processad mat och margarin med dess tillsatser. Då blir du friskare.