Annons

Arbetsgivarna har tappat greppet

Inom vården både på kommunal och regional nivå sprider sig en trend hos arbetsgivaren att ha olika syn på de nattarbetande medarbetarna. För att kunna rekrytera sjuksköterskor till nattarbete lockar arbetsgivarna med olika ekonomiska förmåner och med kortare arbetstid, skriver Kommunals huvudskyddsombud i Skåne.
Arbetsmiljö • Publicerad 23 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
All form av nattarbete måste ses över, enligt Kommunal.
All form av nattarbete måste ses över, enligt Kommunal.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Det må vara hänt att arbetsgivarna nu så fullständigt misslyckats med att ge dessa grupper bra grundlöner och en bra arbetsmiljö och om arbetsgivaren vill göra detta i rekryteringssyfte. Men när arbetsgivaren anser att det behövs kortare arbetstid och mer återhämtning för vissa grupper - då är de verkligen helt fel ute!

Nattarbete är en form av arbete som inte är att rekommendera för någon. På natten ska kroppen vila och återhämta sig för att individen ska må bra. Nu är det ju så att befolkningen inte blir sjuk eller behöver omvårdnad bara på dagtid. Därför behöver samtliga yrkeskategorier inom vården arbeta dygnet runt. Hur kan då arbetsgivaren komma på tanken att det skulle vara mer krävande för en grupp än för en annan?

Annons

I många kommuner och landsting sänks heltidsmåtten, det vill säga arbetstiden, för yrkeskategorin sjuksköterskor med motiveringen att de behöver återhämtningstid. Som huvudskyddsombud säger jag; alla behöver återhämtning. Undersköterskor har oftast de fysiskt tyngsta jobben inom vården och det är fullständigt absurt att tro något annat. I Sverige har vi en ganska stark arbetsmiljölag som i mångt och mycket pekar på att samma förutsättningar ska gälla för alla på arbetsplatsen. Som frågan drivs idag ställer vi grupper mot varandra och det medför ingen vinst för någon, allra minst för vårdtagarna. Arbetsgivarna – om vi här kan sammanfatta dessa som SKL, Sveriges kommuner och landsting – har tyvärr helt tappat greppet. De måste se över all form av nattarbete – för alla!

Det är snart 50 år sedan vi införde 40 timmars arbetsvecka och nu är det dags att gå vidare i processen. Som huvudskyddsombud föreslår jag att vi lagstadgar om lägre arbetstidsmått för alla nattarbetare som ett första steg?

Det ger ingen bra arbetsmarknad att landsting, regioner och kommuner spelar ut varandra i frågan om att ”ge mest och jobba minst”. Det skapar bara en arena för våra privata vinstdrivande och mycket kostsamma alternativ – bemanningsföretagen. Visst ska vi ha kvar den ”Svenska modellen” där arbetsgivare och de fackliga organisationerna gör upp om villkoren på våra arbetsplatser – men inte om arbetsmiljön. Den måste lagstadgas och vara lika för alla!

Agneta Persson

Huvudskyddsombud

Kommunal Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons