För få vargstängsel

Text: Roger Engstrand, Bettna fårbonde
Publicerad 2 juni 2012 6.00 Uppdaterad 2 juni 2012 6.00
Större eller mindre text

Nyligen har det förekommit indikationer om varg i norra Skåne. Länsstyrelsen (Lst) har gått ut med att ”det räcker med en väl spänd nedre tråd i ett vanligt fårstängsel för att hålla vargen ute!”

Har de redan glömt bort vargarna som rymde från Skånes Djurpark genom att göra två hål i stängslet? Ett många meter högt stängsel av stålprofiler förankrade i betong och med nät av industrikvalitet. I Italien bygger man nu 1,8 meter höga elektriska stängsel kring fårgårdar för att försöka hålla vargen ute.

Samtidigt säger Lst att det nu finns pengar att söka för rovstängsel. Det finns 1 764 fårgårdar i Skåne. Genomsnittliga stängsellängden för en fårgård i Sverige är 4 000 meter. Det betyder 7 056 000 meter stängsel i Skåne. Anslaget som Lst i Skåne har från Jordbruksverket är 585 000 kronor för åren 2012 – 2013.

Med bidraget 50 kr/meter räcker det till 11 700 meter stängsel. Det vill säga nästan tre gårdar kan få bidrag till stängsel de närmaste två åren. Det är 1,6 promille av behovet.

Med nuvarande bidragstakt kommer det att ta tusen år innan alla fårgårdar i Skåne fått rovdjursstängsel. Var det någon som sade havererad rovdjurspolitik?

Större eller mindre text24 läsare har reagerat på denna artikel

17% är glada

0% är likgiltiga

4% är nyfikna

79% är arga


Hur reagerar du på "För få vargstängsel"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu