Artificiell intelligens ledde Boeing fel

Debatt Artikeln publicerades

AI är digital intelligens som frontfigur i en teknisk utveckling. AI innebär att den digitala revolutionen ser likadan ut hela vägen som den utvecklas, den är teknisk. Något nytt tillkommer inte utöver (!) den tekniska utvecklingen och kan inte tillkomma, skriver Tore Almer.

AI kan inte från sina grundförutsättningar gå längre än dessa tillåter. Det är fråga om teknisk utveckling på digital nivå och erkännandet måste respekteras, att den digitala utveckling som sker är teknisk och inget annat. Det finns inga möjligheter att tekniken i detta fall kan ta samma typ av språng som annars sker inom naturvetenskaplig forskning. AI är teknik och inte naturvetenskap. Det budskap som av en del präglas som vidareutveckling hänför sig till teknisk utveckling ej naturvetenskaplig. Marknadsföringen framhåller gärna att AI skulle kunna ersätta och förändra (!) förutsättningarna inom det naturvetenskapliga området på ett sätt som liknar de "språng” som naturvetenskaplig forskning kan dokumentera.

Det vore olyckligt om man inom vården i allt större utsträckning frångår naturvetenskaplig forskning och spårar in på att framstegen finns inom AI. Det bör hela tiden dokumenteras och förklaras, att digital utveckling enbart (!) är teknikens senaste framsteg men att den inte (!) lägger till någonting som exempelvis skulle främja vården på ett avgörande sätt.

AI är vår tids största illusion. Därför störtade Boeing.

Artificiell intelligens är artificiell.

Tore Almer

Hässleholm

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.