Annons

Att ta från folket för att ge vinst

Privata vårdjättar driver verksamhet finansierad med skattepengar och tar ut vinst trots, i två fall, skarp kritik om stora brister. Hur kan man då rösta mot begränsning av vinster i välfärdsföretag, undrar insändarskribenten Jan Jonsson.
Äldrevård • Publicerad 25 april 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: JESSICA GOW / TT

På ett boende i Västerås bor 52 gamla människor, utspridda på sju avdelningar, och alla har olika demensdiagnoser. På nätterna är det två personer som skall ta hand om de äldre. Dessutom saknar lägenheterna egen toalett och dusch. Alla saknar pentry.

På ett annat vårdboende i Linköping är det två undersköterskor som ska ta hand om 50 äldre på natten.

Annons

Gemensamt för dessa båda boende är att de drivs av den privata vårdjätten Attendo och att de fått skarp kritik av IVO, inspektionen för vård och omsorg, som menar: I fall ett att de boende inte får sina behov av hjälp, stöd, trygghet och säkerhet tillgodosedda på nätterna. I fall två för bristande bemanning nattetid.

När vi då vet att dessa verksamheter finansieras av våra gemensamt inbetalda skattekronor så ter det sig minst sagt stötande att Attendo trots dessa uppenbara brister redovisar en vinst på 321 miljoner kronor på årsbasis. Det är ju alldeles uppenbart för alla och envar att dessa miljoner hade behövts för att rätta till bristerna i verksamheten.

I belysning av detta har jag svårt att förstå att M, KD, SD, C och L röstade nej till det förslag om begränsade vinster i våra välfärdsföretag som regeringen Löfven lade fram år 2018. Tydligt är att dessa partier inte ställer upp det klassiska ordspråket som myntades av Gustav Möller, nämligen " Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket."

Jan Jonsson

Kristianstad

Rättelse: I en första version av denna text stod att Jan Jonsson tillhör Kommunistiska Partiet, det var fel. Vi ber om ursäkt för detta.

Annons
Annons
Annons
Annons