Även politiken borde vara med och spara

Debatt Artikeln publicerades

Nästan 27 miljoner eller, för att vara exakt, 26 672 984.

Så mycket innehåller den pengapåse som partierna i Region Skåne nästa år får − pengar som, enligt kommunallagen, ska till att stärka deras ställning i den kommunala demokratin. Det är en tilldelning som vi Sverigedemokrater anser vara mer än frikostig och därför upprepade vi på senaste sammanträdet med regionfullmäktige vårt krav på att stödet borde sänkas med 15 procent. För nästa år skulle det innebära en besparing på cirka 3,7 miljoner, men vårt förslag röstades ner av övriga partier.

I ett läge när ekonomin i Region Skåne i princip är i fritt fall efter mångårigt politiskt vanstyre och där konsekvenserna för vårdsökande skåningar för länge sedan både nått och passerat smärtgränsen, har vi politiker tvingats ta många tunga beslut om effektiviseringar och besparingar i vården. Och det är då inte mer än skäligt att också vi drar vårt strå till stacken och skär i vår egen verksamhet.

Det är inte politikerna som behöver mer pengar − det är sjukvården. Med tanke på att Region Skåne visar ett underskott på 1,2 miljarder, är 3,7 miljoner förstås en droppe i havet. Men med vårt budgetförslag hade ytterligare miljoner kunnat läggas på sjukvården, på fler vårdplatser och utbyggd primärvård.

Bland annat ville vi banta administrationen med 15 procent, minska anslagen till kultur och sänka politikerarvodena. Också här blev det nej från övriga partier som, trots fager retorik, tycks ha andra prioriteringar än just de vårdsökande.

Att partierna nu inte ens vill ställa upp på en solidarisk handling och skära i den egna verksamheten är omoraliskt och snudd på hyckleri. Det är en hållning som lätt kan uppfattas som stötande. Inte minst av alla de som på olika sätt har drabbats − och kommer att drabbas − av det av politiker skapade ekonomiska moraset i skånsk sjukvård.

Patrik Jönsson

regionråd

Sverigedemokraterna Region Skåne