Annons

Avgörande beslut för skånskt lantbruk

Utjämningen av gårdsstödet från EU kommer att innebära att många lantbrukare i Skåne får försämrade villkor. Det skriver Marianne Andersson, ordförande för LRF Skåne.
Debatt • Publicerad 28 april 2014
Skåne står för hela 45 procent av Sveriges omsättning inom livsmedelsindustrin, skriver Marianne Andersson, LRF Skåne.
Skåne står för hela 45 procent av Sveriges omsättning inom livsmedelsindustrin, skriver Marianne Andersson, LRF Skåne.Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

LRF Skåne har förespråkat att gårdsstödet som kommer från EU ska betalas ut med hänsyn till regionala förutsättningar. Regeringens och LRF Riks ställningstagande är att det ska ske en nationell utjämning av gårdsstödet, där ingen hänsyn tas till regionernas specifika förutsättningar utan där alla ska få lika högt stöd. Utjämningen kommer att innebära att många lantbrukare i Skåne får försämrade villkor. Detta eftersom Skåne är ett av de områden i landet som har hög produktion, rationella och effektiva enheter och nära till länder med tuff konkurens där specialgrödor produceras. Om regeringen beslutar enligt förslaget riskerar vi att hamna i en negativ spiral i förhållande till omvärlden, vilket kan bli märkbart både när det gäller produktionsresultat och konkurrenskraft. Med tanke på Skånes betydelse för den svenska livsmedelsproduktionen kommer beslutet inte bara påverka skånska lantbrukare, utan det kommer att förändra förutsättningarna för hela den svenska livsmedelsframställningen.

Skåne har en lång tradition av jordbruk och livsmedelsproduktion och länet har en stor betydelse för svensk livsmedelsframställning i alla led från jordbruk till partihandel. Utformningen av den svenska anpassningen till EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP, är helt avgörande för det skånska lantbrukets framtida konkurrenskraft. Tyvärr är regeringen nu på väg att fatta beslut om att försämra villkoren för det skånska lantbruket avsevärt.

Annons

80 procent av den skånska landytan används till lant- och skogsbruk, vilket är en betydligt högre andel än i landet som helhet. Odlingen av potatis och sockerbetor är omfattande i Skåne och en stor del av landets grönsaksodling finns i länet. Vidare har specialodlingar, som exempelvis fröodlingar, i Skåne stor betydelse för den svenska utvecklingen av utsäde som är anpassat till Sverige.

Skåne står för hela 45 procent av Sveriges omsättning inom livsmedelsindustrin och ungefär 15 procent av de livsmedelsprodukter som säljs i landet är skånska. Även skånsk partihandel är framträdande i Sverige. Nästan en femtedel av grossistverksamheten för livsmedel är förlagd i länet. Om den skånska livsmedelsproduktionen sjunker med 10 procent betyder det att cirka 6 000 arbetstillfällen försvinner.

För att säkerställa inhemsk tillgång på livsmedel och energi vid tuffare globala situationer, krävs det effektiva och hållbara jordbruksföretag som kan förse livsmedels- och förädlingsindustrierna med svenska råvaror även i framtiden. Det är oerhört viktigt att regeringen utformar kommande stöd från Landsbygdsprogrammet på ett sätt som samordnas med förändringarna inom gårdsstödet och att landsbygdsprogrammet kommer igång nu. Politiker måste se de olika förutsättningarna som finns i vårt land och arbeta för att konkurrenskraftigt lantbruk ska kunna möjliggöras. Detta för att skånskt lantbruk ska kunna möta den ökande konkurrensen från omvärlden.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Marianne Andersson, ordförande för LRF Skåne
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons