Annons

Avskeda personal – räddar det sjukvårdskrisen?

I sjukvårdsnämnd Kryh konstateras att budgeten är 200 miljoner minus. Patentmedicinen tycks vara att säga upp personal - eftersom utgifterna för dessa är den största posten...
Publicerad 16 december 2017
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Man menar att beloppet motsvarar 150 heltidstjänster... redan är 88 avskedade och man har hittat ytterligare 120 som ska slängas ut. Det blir mer än 200 men man passar tydligen på att avskeda fler än vad som behövs...

Detta anser politikerna inte får några konsekvenser för vården...

Annons

Detta i ett läge när det råder stor brist på personal, och sjukvården går på knäna.

Jag hoppas att de 200 som totalt ska avskedas är enbart tjänstemän och inte vårdpersonal... en tyvärr mer realistisk syn på vad politikerna hittar på är kommentaren att ” underskottet finns inom sjukhusen, framförallt kirurgin”.

Ska de resterande 120 tas från dessa verksamheter – utan konsekvenser? Menar politikerna på allvar att det finns så mycket personal som inte behövs i dessa verksamheter?

Skåne har en våldsamt överdimensionerad tjänstemannakår. Ska det skäras i personalkostnader så är det väl rimligast att skala ned denna överbyggnad och låta sjukvårdspersonalen vara intakt.

Jag utmanar politikerna att förklara varför sjukvården måste styras av en så stor administration.

På vilket sätt har detta förbättrat vården?

Att vi har en sjukvård i kris är numera allmänt känt, men är detta vad ni menar med god styrning av vården? Eller finns det någon plan alls för att lösa den allt svårare sjukvårdskrisen – på annat sätt än att avskeda folk?

Johan Sällström

pensionerad kirurg

Annons
Annons
Annons
Annons