Annons

Barnbegränsning ett sätt att bekämpa fattigdom

Mängder med pengar samlas in för att hjälpa barn i olika länder, där det råder stor fattigdom. Detta är naturligtvis behjärtansvärt. Men när skall man använda pengarna till att försöka minska fattigdomen. Jag tänker på barnbegränsning, skriver Ann-Christin Andersson i Kristianstad.
Fattigdom • Publicerad 18 maj 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Åserud, Lise

Har man 10 till 15 barn är det svårt att inte vara fattig. Dessa familjer måste få vetskap om vilka möjligheter som finns för att begränsa barnafödandet. Inget barn skall komma till världen om inte föräldrarna kan ansvara för att barnet kan äta sig mätt varje dag. Om det nu är totalt förbjudet att använda preventivmedel, måste de bli informerade om andra metoder. Till exempel kvinnans säkra perioder eller att mannen avbryter samlaget i tid. Dagen-efterpiller till kvinnan. Vet ej om även detta räknas som preventivmedel.

I Sverige lyckades, framförallt kvinnan, att genomföra barnbegränsning. Hon förstod varför familjen var fattig, och eftersom hon alltid var gravid försämrade detta också hennes fysiska hälsa. Hon dog i förtid och var ständigt trött.

Annons

Nog är väl kvinnorna i övriga världen lika intelligenta som de svenska kvinnorna.

Ann-Christin Andersson

Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons