Bäst att spara på energin och råvarorna

Kärnkraft Artikeln publicerades
När Barsebäck rivs vill kommunen använda den attraktiva, kustnära marken till bostäder.
Foto: Johan Nilsson / TT
När Barsebäck rivs vill kommunen använda den attraktiva, kustnära marken till bostäder.

Politiker på alla nivåer försöker att med halvsanningar locka sympatisörer och väljare till sitt parti och dess idéer. Sålunda har man målat upp en bild av elbrist i Sverige om kärnkraftverken avvecklas och vi bara har vind- och solkraft att lita till när kylan biter i skinnet en lugn midvinterdag och -natt, skriver Svenne Hermodsson i Vinslöv.

Då skulle Sverige behöva importera el från fossilbränsledrivna kraftverk och därmed motverka den önskade minskningen av luftens koldioxidhalt.

Detta kan verka övertygande så länge inget nämns om det radioaktiva avfallet, speciellt det högaktiva, som ännu inte har börjat slutförvaras. Eller att man vid sträng kyla kör biobränsleeldade kraftvärmeverk för fullt eller att Sverige har mer vattenkrafts-el per invånare än de flesta länder, eller att ström kan lagras i stora batterier eller omvandlas till vätgas när efterfrågan är låg.

Sådant ger visserligen energiförluster, men inte så höga som i kärnkraftverken, där två tredjedelar blir värme, som släpps ut i haven. Dessutom blir det på lång sikt allt svårare att ta fram uran, en ändlig energikälla. Kanske skulle det bli nödvändigt att utvinna uran ur alunskiffer eller vissa malmer i Sverige, med de stora ingrepp i landskapet, som då blir följden.
 Mycket ström går åt för att utvinna aluminium ur bauxit, en verksamhet, som borde vara förbehållen länder med än mer vattenkraft såsom Island och Norge.

Fordonstillverkning kräver mycket ström räknat från järnmalm till färdigt fordon. Transporter måste minskas och ske med icke-fossila drivmedel. En allmän hastighetssänkning skulle bland annat bidra till minskad drivmedelsförbrukning och billigare el-drivna fordon – vilka partier vågar ha det på programmet.

När och om fusionsenergin blir verklighet kan det erhållas elektricitet i stor skala och i reaktorer nästan utan radioaktivt avfall. Men då blir det väl brist på någonting annat. Så det bästa är nog att spara på energin och råvarorna.

Svenne Hermodsson

Vinslöv

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.