Bäste kritiker, låt oss diskutera

Högskolan Artikeln publicerades
Högskolans rektor Håkan Pihl
Foto: Peter Åklundh
Högskolans rektor Håkan Pihl

Enligt Kristianstadsbladet (16/5) menar kritiker att jag som rektor har beställt en rapport från tankesmedjan Intelligence Watch. Rapporten analyserar städers utveckling i Skåne och för Kristianstads del ses en campusflytt som en positiv möjlighet för staden. Jag delar den uppfattningen. Jag har också varit med om att grunda tankesmedjan. Jag sitter i dess styrelse. Jag har däremot inte beställt rapporten eller dess slutsatser, skriver högskolans rektor Håkan Pihl.

Jag undrar om det finns mer du kritiserar? Tala gärna om vad det är du menar är fel. Låt oss mötas i en öppen debatt. Nu kan jag bara gissa vad det är du kritiserar.

Är det Högskolan Kristianstads anknytning till tankesmedjan du kritiserar? Låt mig då berätta att Intelligence Watch gör självständiga analyser och faktabaserade inlägg i debatten. Mitt engagemang handlar om att jag tycker att det behövs en sydsvensk plattform för sådan debatt, en plattform där högskolans forskare kan göra sig hörda och som behandlar viktiga frågor för oss i södra Sverige. (De flesta tankesmedjor ligger i Stockholm och ger röst åt forskare där.)

Förklara varför inte högskolan behöver närhet till kommunikationer och närhet till en attraktiv stads- och parkmiljö

Eller handlar din kritik om att högskolan undersöker möjligheten att flytta in till stadskärnan? Är du kritisk, berätta då hur lärosätet ska hantera de utmaningar som vi står inför. Förklara varför högskolan inte behöver egna lokaler anpassade för framtidens undervisningsformer. Förklara varför inte högskolan behöver närhet till kommunikationer och närhet till en attraktiv stads- och parkmiljö.

Inför valet i höstas besökte utrikesminister Margot Wallström högskolan och Kristianstad.
Inför valet i höstas besökte utrikesminister Margot Wallström högskolan och Kristianstad.

Bäste kritiker, var menar du att Högskolan ska lokaliseras när digitaliseringen ökar och allt fler studenter och medarbetare bor utanför stan och pendlar? Ungefär 75 procent av studenterna och medarbetarna bor inte i Kristianstad. I en studentgrupp som nyligen undersöktes pendlade hälften av studenterna mer än två timmar de dagar de var på campus. Bör då inte ett campus ligga nära kommunikationscentra?

Med laptop, mobiltelefoner och ett rikt socialt kontaktnät är studielivet, och forskarlivet, rörligare.

Förklara för mig hur framtidens kunskapsutveckling och kompetensförsörjning ser ut. Min bild är att allt fler, i alla åldrar, kommer att vända sig till lärosäten som Högskolan Kristianstad för att utveckla sina kunskaper och för att vara med i kunskapsutvecklingen. Håller du med? Vad betyder det för lokalisering och utformningen av lokaler?

Bäste kritiker, hur ser du på de förändringar som skett när det gäller studier och forskning? Dagens studenter och forskare arbetar annorlunda nu än för tjugo år sedan. Med laptop, mobiltelefoner och ett rikt socialt kontaktnät är studielivet, och forskarlivet, rörligare. Arbetsdagar utförs i hemmet, på tåg och bussar, i seminarierum och arbetsrum, på caféer, restauranger. På promenader i parker och på vandringar i naturen. På gym och på pubar. Rum för studier och arbete flyter samman med rum som brukade vara vikta för fritid. Campusrummet flyttar ut i staden och staden flyttar in på campus. Var ska då ett campus placeras?

Varför byggs det annars just nu stadsintegrerade campus i så många städer, nationellt och internationellt?
Skiss av hur Högskolan i Kristianstad skulle kunna få plats på Tivolibadets tomt.
Skiss av hur Högskolan i Kristianstad skulle kunna få plats på Tivolibadets tomt.

Eller ser du en annan trend? Har du tillgång till forskning om framtidens campusmiljöer som jag inte har sett? Varför byggs det annars just nu stadsintegrerade campus i så många städer, nationellt och internationellt?

Bäste Kritiker, du har säkert uppfattningar om allt detta. Träd fram. Låt oss träffas och diskutera. Vi ordnar en öppen debatt för alla som är intresserade av Högskolan Kristianstads och stadens framtid!

Håkan Pihl

rektor Högskolan Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.