Beskedet är en kalldusch för oss som vill ha ett levande kulturliv

Kultur Artikeln publicerades
Regionmuseum och konsthall – en lyckad kombo.
Foto: Tommy Svensson
Regionmuseum och konsthall – en lyckad kombo.

Regionmuseet är ett av Kristianstads mest populära besöksmål. Vi är många som har sett utställningar och gått på filmvisningar, som lärt oss mer om Kristianstads historia eller tagit med våra barn till Drakborgen eller till höstens utställning om LasseMaja, skriver Miljöpartiets Ida Nilsson, Kristianstadsbo.

Det är ett museum med en bredd och ett djup som få andra har. Utställningarna i lokalerna vid Stora Torg är bara en del av verksamheten – museet driver också Filmmuseet, Järnvägsmuseet, Åhus museum och tre utemuseum.

Men istället för att utveckla all den fantastiska verksamhet som sker på museet och dess filialer måste Regionmuseet nästa år spara 1,5 miljoner kronor. Det är nästan tio procent av dess budget. Den besparingen har Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, som styr Region Skåne tillsammans, nu klubbat igenom.

Det innebär att framtiden för till exempel Järnvägsmuseet eller Filmmuseet kan vara hotad.

Beskedet är en kalldusch för alla oss som vill ha ett levande kulturliv i Kristianstad. I ett brev till kulturnämnden i Region Skåne varnar museet för att någon av filialerna kan komma att läggas ner. Det innebär att framtiden för till exempel Järnvägsmuseet eller Filmmuseet kan vara hotad. Ett annat alternativ är att skära ner på den pedagogiska verksamheten, med färre elever och skolgrupper som får besöka museet.

Trots detta skriver M, C, L och KD i en debattartikel i Kristianstadsbladet att de satsar på kulturen i östra Skåne. Inte med ett enda ord nämner de den besparing de beslutat om för regionmuseet.

Det är snudd på rent lurendrejeri.

En majoritet av dem som faktiskt får ökade anslag finns i Skånes storstäder eller är aktörer som har sin huvudsakliga verksamhet i Malmö men även arbetar på andra håll i Skåne.

Kulturen ska frodas i hela Skåne, lovar Alliansen och skriver att de omprioriterar resurser från storstäderna till kulturen på landsbygden och i småstäder.

Men inte heller det är sant.

Av det 80-talet aktörer som Region Skåne ger bidrag till får mindre än hälften nästa år mer pengar. En majoritet av dem som faktiskt får ökade anslag finns i Skånes storstäder eller är aktörer som har sin huvudsakliga verksamhet i Malmö men även arbetar på andra håll i Skåne.

Visst är det bra att Wanås Konst, Ifö Centrum och Östra Skånes Konstnärsgrupp får ökade anslag nästa år. Vi i Miljöpartiet applåderar de satsningarna. Men sanningen är att den kulturbudget som M, C, L och KD klubbat innebär att några få är vinnare och många andra förlorare.

Förra året, när Miljöpartiet och Socialdemokraterna styrde, låg Region Skånes kulturbudget på 320,5 miljoner kronor. Nästa år är siffran 313,3 miljoner.

Det är enkel matematik att det inte är en satsning.

Miljöpartiet ville tvärtom öka kulturbudgeten. Då hade Wanås Konst och Ifö Centrum kunnat få ökade anslag utan att Regionmuseet tvingas spara.

Runt om i Skåne måste museer och kulturföreningar dra i svångremmen när Alliansstyret blundar för att löner, hyror och andra utgifter ökar. Glimmingehus, Klostret i Ystad, Kivik Art Center och Österlens museum är bara några exempel på verksamheter som drabbas i östra Skåne och på landsbygden.

Miljöpartiet ville tvärtom öka kulturbudgeten. Då hade Wanås Konst och Ifö Centrum kunnat få ökade anslag utan att Regionmuseet tvingas spara. Då hade Region Skåne inte behövt ställa stad mot landsbygd eller kulturutövare mot kulturutövare. Då hade kulturlivet kunnat utvecklas i hela Skåne – inte bara på några få utvalda platser.

Ida Nilsson (MP)

ersättare i kulturnämnden och Kristianstadsbo

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.