Blåslampor och bromsklossar i EU – miljöbetyg på svenska parlamentariker

EU-valet Artikeln publicerades

Inför valet till EU-parlamentet den 26 maj har Naturskyddsföreningen satt på de svenska parlamentarikernas miljöinsatser. Skillnaderna mellan partierna är stora, rapporterar Christer Neideman, ordförande i Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla.

Naturskyddsföreningen har sedan år 2004 granskat de svenska partiernas och EU-parlamentarikernas miljöinsatser. Inför det kommande EU-valet den 26 maj har föreningen granskat hur de svenska parlamentarikerna röstat under den förra femårsperioden. Resultatet visar att det är stora skillnader mellan de olika partiernas representanter.

Jakop Dalunde, MP.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Jakop Dalunde, MP.
Malin Björk, V.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Malin Björk, V.
Jytte Guteland, S.
Foto: Filip Erlind/TT
Jytte Guteland, S.

Utmärkt. Bästa betyget innebär att man röstat på det ur miljösynpunkt bästa alternativet i minst 75 procent av omröstningarna och dessutom på andra sätt visat stort engagemang för miljön: Linnea Engström MP, Jakop Dalunde MP, Malin Björk V, Jytte Guteland S.

Bra. Näst bästa betyget betyder antingen att man röstat på det miljöbästa förslaget i 75 procent av omröstningarna eller att man röstat på detta i minst 50 procent av fallen och dessutom på andra sätt visat stort engagemang för miljön: Soraya Post Fi, Bodil Valero MP, Max Andersson MP, Olle Ludvigsson S, Aleksander Gabelic S, Marita Ulvskog S, Anna Hedh S, Fredrick Federley C.

Okay. Betyget betyder att man har lagt en bra miljöröst i 50-74 procent av de granskade omröstningarna, men inte har visat ett tydligt engagemang för miljöfrågor: Jasenko Selimovic L, Cecilia Wikström L.

Dåligt. Betyget betyder att man har lagt mindre än 50 procent bra miljöröster i de granskade omröstningarna och inte visat ett tydligt engagemang för miljöfrågor: Gunnar Hökmark M, Anna Maria Corazza Bildt M, Christoffer Fjellner M, Lars Adaktusson Kd, Peter Lundgren Sd, Kristina Winberg Sd.

Som synes är det stora skillnader mellan partierna. Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ, Socialdemokraterna och Centerpartiet kan sägas vara blåslampor i miljöfrågor inom EU-samarbetet. Liberalerna hamnar i mitten, medan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är tydliga bromsklossar.

Att det är så stora skillnader mellan partierna förargar uppenbarligen ledarskribenten Joakim Broman som den 25/4 skriver om denna undersökning ”Strunta i vad Naturskyddsföreningen säger.” Men att det är stora skillnader mellan de svenska partiernas miljöambitioner är lätt att konstatera. Ett tydligt exempel är den nu gällande M/KD–budgeten som röstades genom med hjälp av Sverigedemokraterna och som gör att det svenska miljö- och naturvårdsarbetet just nu går på halvfart. Och i Kristianstad profilerar sig M, KD, SD med stöd av L som tydliga bromsklossar inför utbyggnaden av förnybar el.

Christer Neideman

Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.