Annons

Bönderna måste ställa om sin produktion

Alla måste hjälpas åt om vi ska klara oss bättre under en framtida torka. Vi måste spara på vattnet, djurens liv och miljön.
Publicerad 18 juli 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Köttdjur i hage.
Köttdjur i hage.Foto: Maja Suslin/TT

Torkan råder i hela landet och varningar om bevattnings- och eldningsförbud har utfärdats. Brunnar sinar och skogsbränder avlöser den ena efter den andra. Den tidiga värmen och den långa torkan har fått spannmålet att mogna i förtid för att sedan sluta växa helt. I Skåne skördas djurfoder normalt fyra gånger per år. Hittills har den första skörden bara gett omkring hälften av den normala mängden och den andra skörden ännu sämre.

Torkan orsakar foderbrist. Vilket nu har resulterat i att djur måste nödslaktas i förtid, däribland dräktiga kor som bär på sina kalvar, det är kö till slakterierna fram till årsskiftet och bönderna ropar att konsumenterna kan hjälpa till genom att äta svenskt och mera kött.

Annons

Vi hade kunnat och kan i framtiden undvika ”nödslakt” (eller all slakt överhuvudtaget) och bevara grundvattnet på ett effektivare och mer etiskt hållbart sätt.

Djurindustrin är en av de största vattenbovarna, då det går åt mycket mer vatten för att producera kött än till att odla grödor. Enligt Water for Food Global Institute går det år 15 000 liter vatten för att producera endast ett kilo nötkött, det är 100 badkar fyllda med vatten. Det är vattnet som djuret dricker under sin korta levnadstid och även den mängd vatten som går åt till att odla djurets foder.

Denna enorma vattenåtgång beror på att djur bara omvandlar en liten del av energin i sin föda till kroppsvikt medan resten går åt till djurets rörelse och kroppsvärme. Endast 30 procent av den spannmål som odlas i

Sverige idag går till humankonsumtion, den största delen blir alltså djurfoder. Naturskyddsföreningen, WWF, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och 5 av 8 partier talar för en minskad köttkonsumtion i samband med en miljö och klimatpåverkan.

Alla måste hjälpas åt om vi ska klara oss bättre under en framtida torka. Vi måste spara på vattnet, djurens liv och miljön. Bönder behöver ställa om sin produktion till vegetabilisk föda för humankonsumtion och konsumenterna behöver äta växtbaserat.

Daniella Hellgren

Annons
Annons
Annons
Annons