Bra psykosocial miljö ökar effektiviteten

Debatt ,

Nyligen läste jag en artikel om en händelse i Kristianstads kommun, där en anställd uppträtt nedlåtande.

Chefen har blivit varskodd av medarbetare vid ett flertal tillfällen då, dessa ansett att det inte är okej, dock utan resultat. Däremot får jag uppfattningen av det jag läste, att några medarbetare som slagit larm om händelserna istället köpts ut. Om så är fallet så är det tragiskt att åter se hur skattemedel används till att betala för att ”bli av med” en medarbetare. Oftast när det handlar om kränkande särbehandling så är det de som är kompetenta och som vågar visa på bristerna som tvingas bort, när det istället borde vara den som inte följer regler och normer – vilket det, om det som framkommit i artikeln stämmer, är den som fått stanna. Jag ställer mig frågande till hur mycket av kommunens budget som går åt till att köpa ut anställda?

I Sverige i dag är det 420 000 personer som upplever sig mobbade på sina arbetsplatser, till en kostnad av 20 miljarder (enligt en äldre källa på SCB), i dag är den summan sannolikt högre. Jag ställer mig frågande till varför det inte satsas på en bra psykosocial miljö, där utgångspunkten är att både medarbetare, chefer och brukare känner sig trygga? För i de företag som satsat på en bra psykosocial miljö så har effektiviteten ökat och kostnader för frånvaro minskat. Det ska kännas meningsfullt och roligt att gå till jobbet – i en osund miljö är det långtifrån just det. Nu arbetas det för att få fram föreskrifter för den psykosociala arbetsmiljön, från Arbetsmiljöverket, vilket jag ser som ett första steg för ett samhälle fritt från mobbning.

Det är dags för ett samhälle fritt från mobbning nu! Är det Kristianstad som är den kommun som är först ut?

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.