Britt Svensson: Om det kommer en lös hund springandes måste jag släppa

Debatt Artikeln publicerades
Dagens spalt bjuder på återkommande ämnen: kopplade hundar, fyrverkerier och Skånetrafikens tidtabeller. Arkivbild.
Foto:Bertil Enevåg Ericson / TT
Dagens spalt bjuder på återkommande ämnen: kopplade hundar, fyrverkerier och Skånetrafikens tidtabeller. Arkivbild.

Dagens spalt bjuder på återkommande ämnen: kopplade hundar, fyrverkerier och Skånetrafikens tidtabeller.

Ett återkommande ämne inför nyår är det om raketer. En man i Vä berättar om en försäljare som varje år får tillstånd att tillfälligt sälja raketer och smällare. I år ska försäljaren dessutom ha fått tillstånd att skjuta raketer på torsdagskvällen klockan 19.30.

– Vi är livrädda och bestörta, jag är rent förtvivlad. Jag fattar inte vad polisen håller på med. Jag var naiv nog att tro att de inte skulle ställa upp på reklam för raketer. Jag trodde att de vill dämpa det här så mycket som möjligt. Det rimmar så fruktansvärt dåligt, säger mannen som dessutom har husdjur som han bekymrar sig över.

Britt Svensson i Kristianstad är en av dem som läst om Fia Rosenstråles hundar som blev ihjälbitna. Hon tycker att det är för många som har sina hundar lösa, både i stan och utanför. Själv äger hon en schäfer som hon alltid håller kopplad.

– Om det kommer en lös hund springandes och attackerar min hund måste jag släppa, jag kan inte hålla kvar den. Jag tycker att man ska ha sin hund kopplad, säger hon och efterlyser tydligare regler kring var och när det är tillåtet att ha hundar okopplade.

Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter finns det inget tvång på koppel men ägaren ska hålla hunden under sådan tillsyn som krävs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Lagen kan regleras kommunalt. I Kristianstads kommun ska hundar hållas kopplade i Kristianstad, Öllsjö/Vä, Åhus, Tollarp, Degeberga, Fjälkinge, Arkelstorp och Önnestad inom försäljningsplats medan torghandel pågår och i parker och planteringar under tiden 15 maj till 15 september.

Kristina vill ge ett fång rosor till de tre männen som hjälpte henne utanför Maxi på torsdagsförmiddagen när hennes cykellås kärvade. Trots flera tappra försök av alla tre gick det inte att låsa upp.

– Det slutade med att jag och cykeln fick skjuts till cykelhandlaren av en av dem som hjälpte mig. Jag kan inte nog uttrycka min tacksamhet, säger hon.

Sist ut, Gunnel läste i förra veckan om Skånetrafikens beslut om att slopa tryckta tidtabeller.

– I artikeln sa man att de kan skicka hem utskrivna tidtabeller. Jag har gjort det och fått hem tidtabell för bland annat Skåneexpressen nummer 1. I den tidtabellen står det enbart avgångstiderna från Hörby och Kristianstad. Inga avgångstiderna för hållplatserna där mellan finns angivna, till exempel Linderöd och Tollarp. Det är inte så bra för oss som behöver veta ungefär när bussen kommer till våra andra orter, säger Gunnel.