Dags för lägre hyreshöjningar

Hyresförhandlingar Artikeln publicerades
Sexvåningshus på Sommarlust i Kristianstad.
Foto: Bosse Nilsson
Sexvåningshus på Sommarlust i Kristianstad.

Nu startar förhandlingarna om 2020 års hyror. Fastighetsägarna har begärt att hyrorna ska höjas med 3,5 procent. Sveriges Allmännytta hakar på och föreslår 2,5-3,5 procent. För en vanlig hyresgäst i vår region skulle det innebära mer än 200 kronor per månad mer i hyra. Det är förbluffande höga yrkanden som hyresvärdarna kommer med. Redan idag betalar Sveriges hyresgäster generellt sett mer än de som bor i bostadsrätt eller villa. Varför ska denna skillnad bli ännu större, undrar företrädare för Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen region norra Skåne (inkluderar södra Halland) har i den nyligen publicerade rapporten ”Ett lönsamt år för fastighetsägarna” analyserat bostadsföretagens ekonomi. I rapporten påvisas tydligt hur de tidigare årens hyresuppgörelser mer än väl har kompenserat fastighetsägarna för kostnadsutvecklingen. Många företag beskriver det senaste året som det mest framgångsrika någonsin.

Vi kan konstatera att det är fortsatt mycket lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter. Hyres-rätten har varit en attraktiv investering under de senaste 20 åren och en tillgång med säkra intäkter.

Effekterna av för höga nivåer kommer att slå hårt mot människors plånböcker. Vanligt folk måste kunna bo kvar i sina lägenheter.

Förhandlingarna inför 2020 måste föras utifrån de lokala förutsättningarna på orten. Totalt sett behöver dock hyresutvecklingen återgå till en långsiktigt mer hållbar nivå – hyreshöjningarna 2020 måste generellt sett bli lägre än året innan.

Effekterna av för höga nivåer kommer att slå hårt mot människors plånböcker. Vanligt folk måste kunna bo kvar i sina lägenheter. Landets hyresgäster betalar i dag 115 miljarder kronor i hyra varje år. Det innebär att en procent i hyreshöjning, vilket kan låta som en liten ökning, minskar köpkraften med mer än en miljard kronor vilket påverkar hela samhällsekonomin. Man ska också komma ihåg att 6 av 10 hushåll består av ensamstående och förväntas kunna bära en hyreshöjning med endast en inkomst.

Räntorna är fortsatt låga, svensk inflation är fortsatt på väg ner. Därför är det dags för lägre hyreshöjningar.

Både i Sverige och internationellt präglas ekonomin av en tilltagande avmattning. Räntorna är fortsatt låga, svensk inflation är fortsatt på väg ner. Därför är det dags för lägre hyreshöjningar.

Även med en lägre hyresutveckling ges fastighetsägaren kompensation samtidigt som det inte slår lika hårt mot hyresgästens plånbok.

Lotta Jidewå

ordförande i Hyresgästföreningen Kristianstad-Bromölla-Hörby

Evalena Agertoft

förhandlingschef på Hyresgästföreningen region norra Skåne

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.