Dålig munhygien ger dålig hälsa i hela kroppen

Bo Nilsson ,

Tack Ingegärd Lindgren-Myrberg för en viktig insändare lördagen den 18 november, "Vad får svensken som inte har några pengar?"

Detta är en viktig fråga som bör lyftas av våra politiker inför det kommande riksdagsvalet.

Som pensionär betalade min hustru nyligen vid besök hos tandvården kr 805 hos tandhygienist och fick remiss till specialisttandläkare, som kostade kr 2 237 kronor.

Jag instämmer i att det verkar märkligt, att personer som uppehåller sig i Sverige utan uppehållstillstånd, som papperslösa eller illegalt gömda åtnjuter rätt till sjukvård-tandvård, mödrahälsovård, vård vid abort och graviditet, tolk och så vidare för en kostnad av 50 kronor per besök.

Dålig munhygien skapar i sin tur dålig hälsa i övriga kroppen och detta kommer ju att belasta den offentliga vården senare.

Idealet vore ett samarbete med vården, där tandläkare och hygienist ingår i ett team kring patientvård och behandling enligt Yngve Gustafsson, tv-profil och professor i geriatrik.

Som Carolin Dahlman, duktig debattör, tidigare skrivit om i Kristianstadsbladet är inget "gratis", det finns alltid någon annan som får betala kalaset.

Tidigare argument i debatten har ju varit att Sverige har inte "råd just nu" att införa fri tandvård, men man kan häpna, då det i dagens tidning står att bygga ett nytt badhus kommer att kosta närmare 500 miljoner kronor.

Tag då i stället, och bygg om del 3 i Gallerian som står tom, till ett nytt badhus med centralt läge för kommuninvånarna och på den tänkta tomten i Näsby, kan kanske byggas en lämplig lokal för föreningsmöten, något som verkligen saknas i Kristianstad, för en förening som räknar med ett antal besökare av 100-200 personer.