Dålig representation av äldre i riksdagen

Debatt ,
Blir det fler pensionärer i riksdagen efter valet 2018?
Foto:Foto: HENRIK MONTGOMERY
Blir det fler pensionärer i riksdagen efter valet 2018?

Det skrivs och debatteras mycket om att jämställdheten mellan män och kvinnor på olika områden i samhället måste förbättras, vilket naturligtvis ur demokratiseringssynpunkt är helt riktigt.

När det gäller pensionärers inflytande är debatten nästan nästa obefintlig.

Vi pensionärer utgör för närvarande cirka 25 procent av valmanskåren och denna siffra kommer att öka med en alltmer växande äldre befolkning.

Nu stundar val till riksdag, landsting och kommunalfullmäktig om två år.

De politiska partierna kommer under 2017 att göra upp nomineringslistor till nämnda val. Vi pensionärer får då hoppas att partierna också tar upp pensionärer på sina listor. Ur demokratisynpunkt och jämställdhet är det för närvarande bedrövligt med representationen av pensionärer i våra beslutande politiska institutioner, särskilt när det gäller

Riksdagen där endast 10 personer är pensionärer. Min förhoppning är därför att de politiska partierna kommer att föreslå ett ökat antal pensionärer på sina listor inför valet 2018.

Peter Lindgren

Distriktsordförande för SPF-Seniorerna i Skåne och ledamot av SPF-Seniorernas förbundsstyrelse

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.