Annons

Därför behövs kvinnodagen

Behövs verkligen denna dag – den 8 mars – då vi fokuserar på kvinnor och kvinnors rättigheter? Borde inte alla dagar vara dagar då kvinnors rättigheter respekteras och vi lever i en jämställd och jämlik värld fri från våld, förtryck och övergrepp?
Jämlikhet • Publicerad 8 mars 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vid fyktinglägren i Teknaf vittnar unga män om påkar, knivar och kulor. Mot unga kvinnor i Burma användes ett annat vapen – systematiska våldtäkter.
Vid fyktinglägren i Teknaf vittnar unga män om påkar, knivar och kulor. Mot unga kvinnor i Burma användes ett annat vapen – systematiska våldtäkter.Foto: Jonas Gratzer/TT

Det skulle man verkligen önska, men så länge vi inte nått dit är det viktigt med denna dag då vi med extra kraft uppmärksammar de orättvisor och kränkningar som kvinnor fortfarande lever med i Sverige och globalt.

Kvinnor i hela världen utsätts dagligen för våld, hot och kränkningar. I krig och väpnade konflikter används ofta våld mot kvinnor och flickor som ett vapen och i samband med katastrofer ökar sexuellt och könsbaserat våld.

Annons

Begreppet våld i nära relationer innefattar alla typer av våld mellan närstående. Det handlar både om heterosexuella och samkönade relationer samt mellan syskon och inom andra familje- och släktrelationer. Den vanligaste formen av våld i nära relation är en man som utövar våld mot en kvinna som han har eller har haft ett förhållande med. Ett flertal kvinnor mördas varje år av en man i en nära relation.

”Den som öppet utmanar eller trotsar den rådande normen anses dra skam över hela familjen ...”

Hedersrelaterat våld och förtryck handlar i många fall om hot som begränsar en ung persons handlingsutrymme eller rätt att själv välja partner. Den som öppet utmanar eller trotsar den rådande normen anses dra skam över hela familjen och riskerar att straffas fysiskt för att familjen ska återfå det som uppfattas som förlorad heder.

Alla barn har rätt till en trygg barndom, fri från våld och övergrepp. Men verkligheten ser tyvärr annorlunda ut. I Sverige och runt om i världen växer många barn upp med kränkningar och rädsla som en del av sin vardag. Enligt nationellt centrum för kvinnofrid har ungefär tio procent av alla barn i Sverige upplevt våld i hemmet någon gång och fem procent har gjort det ofta. Många barn som upplever våld blir också själva slagna.

”När våldet uppmärksammas mer i samhället kan det leda till att fler för första gången sätter ord på vad de har varit utsatta för.”

När våldet uppmärksammas mer i samhället kan det leda till att fler för första gången sätter ord på vad de har varit utsatta för. Fler blir också medvetna om att det finns hjälp att få.

Vi ser vikten av att fortsätta att uppmärksamma denna dag genom att öka kunskapen när det kommer till frågan om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Därför bjuder vi in till en lunchföreläsning, ”Våga se, Våga fråga, Våga agera”, den 8 mars på Regionmuseet Kristianstad.

Föreläsare är advokat Ulrika Rogland som tidigare arbetat som domare och åklagare och har stor erfarenhet av brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld.

Vi som står bakom arrangemanget är:

S-kvinnor Kristianstad

Tjejjouren Lotus

Kristianstads FN-förening

Annons

Rädda Barnen, Kristianstad

Röda Korset Kristianstad

Svenska Kyrkan i Kristianstad

Kristianstad Zontaklubb

Regionmuseet Kristianstad

ABF Skåne Nordost

Annons
Annons
Annons
Annons