Därför finns personlig assistans

Debatt

Det pratas mycket om personlig assistans nu. Det pratas väldigt mycket om våra löner och om vi ska ha lika mycket eller mindre än andra arbetsgrupper som ligger oss nära.

Jag har jobbat i nästan 16 år som assistent och är det något som alltid kommit upp bland mig och mina kollegor så är det lönen. Att den är låg, alldeles för låg i relation till arbetet som utförs.

Vi som assistenter hamnar så otroligt nära de människor som samhället i många fall väljer att inte se. Flickan i rullstol som låter konstigt, mannen i kön på Kvantum som gungar fram och tillbaka, tonåringen som hoppar fram med glädjetjut på stan som ett litet barn. Ni ser dem och ni hör dem och om ni tittar lite till så ser ni också oss. För vi är alltid i närheten, alltid nära.

Vårt jobb är att ge dessa människor en möjlighet att leva sitt liv precis som dom vill, precis som alla andra gör. Men dom behöver hjälp i kontakt med andra människor, med kommunikation, med att ta sig fram, hjälp med att förverkliga sina drömmar. 

Vårt jobb är att lyssna, förstå, tolka, förbättra, utveckla, stötta, trösta, och vi gör det med glädje. Vi gör det på dagtid, kvällstid och nattetid. Ibland blir vi utsatta fysiskt, verbalt och ganska ofta involverar jobbet tunga lyft. Det bekommer oss inte.

Vi träffar människor som har så oroligt mycket kärlek i sina hjärtan och dom är ofta väldigt ovetandes om att samhället ofta väljer att inte se dem. 

Vi älskar vårt jobb. För vi VET att det är givande, utmanande, komplicerat och att det krävs en särskild sorts människa för att klara av det. Att man diskuterar, inte hur hög lön vi ska ha, utan hur LÅG lön vi ska ha är otroligt sårande. Personlig assistans finns; för utan oss, tynar dom som behöver så mycket stöd, bort. Livet ödslas bort innanför hemmets väggar. Viljan och glädjen försvinner. Livet försvinner.

Som samhälle har vi en plikt att lägga så mycket resurser vi bara kan på skolan, för barnen kommer alltid att vara våran framtid, och på vården, på våra gamla, för det dom byggde och gav oss och på dem som alltid funnits där men som samhället så ofta valt att inte se.

Vi som är personliga assistenter kräver att ni ser dem. Och oss.

Johan  Hörberg

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.