Därför ska radion vara påslagen på redaktionen!

Debatt Artikeln publicerades
Foto:okänd

P4 Kristianstad fyller 40 år på tisdag. Kristianstadsbladet ber att få gratulera.

Jag var 13 år när Radio Kristianstad startade 1977. Det vore en grov överdrift att säga att jag jublade när lokalradion tog över tid från P3. För det var ju så det var. Lokalradion hade ingen egen frekvens, utan hade sina slotar i det rikssända P3, som på den tiden hade en bredare publik och upplägg än i dag. P3 hade, kan man säga, ungefär samma ton och upplägg som P4 har i dag.

Tonaliteten och anslaget i den nystartade lokalradion var definitivt annorlunda än i det proffsiga P3. Ungefär som att jämföra en lokalsida i lokalpressen med en nöjessida i kvällspressen. Just då önskade jag mig nöjessidan i kvällspressen i stället för det lite sävligare anslaget i lokalradion.

Sen dess har min uppskattning för P4 Kristianstad, som det heter nu, ökat markant. Jag antar att det har med stigande ålder att göra och en ovanligt stor nyhetskonsumtion, men självklart också att programinnehållet har tagit några kliv. De lokala aktualitetsprogrammen gillar jag. Dessutom ingår det i mitt jobb att hålla reda på vad radion har för sig.

    Proffsigheten är hög och ibland slår radion oss på fingrarna, även om det är oftare som man sitter och retar sig på att vi inte får cred, det vill säga att radion inte uppger varifrån nyheten ursprungligen kommer. Kan tänka mig att det är ungefär samma diskussion som förs av och till i radiohuset, fast omvänt. Det tillhör liksom det kollegiala gnabbet.

    Som jag retar mig på när inte radion står på på redaktionen. Jag kan visserligen inte påstå att vi upplever det som ofta att kollegorna på Söder i Kristianstad slår oss på rena lokalnyheter, men när det gäller händelsenyheter, som trafikolyckor, problem i trafiken i allmänhet och bränder, har radion ett visst övertag. Radion ska stå på!

    Våra kära radiokollegor är dessutom väldigt mycket bättre än oss på att sätta fingret i luften och känna vart vinden blåser, vad människor pratar om just nu och koka ner det till ett bra inslag. Där har vi att lära.

    Med det vill jag lyfta på hatten och gratulera. Vi gnabbas gärna i 40 år till!

    Trevlig helg!