Annons

De flesta fåglar flyger runt vindkraftverken

Christer Neideman från Naturvårdsföreningen svarar Jan Norlin och Olle Fjordgren som ondgör sig över vindkraften och Earth Hour.
Klimatet • Publicerad 5 april 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rovfåglar är alltför orädda och riskerar att kollidera med vindkraftverken, resten av fåglarna flyger en annan väg.
Rovfåglar är alltför orädda och riskerar att kollidera med vindkraftverken, resten av fåglarna flyger en annan väg.Foto: Henrik Montgomery/TT

Svar på Jan Norlin “Vindkraften släcker biologiskt liv” och Olle Fjordgren “Släck lamporna – sitt kvar i mörkret” 30 mars.

Jan Norlin påstår helt felaktigt att solceller placerade norr om 35 breddgrader producerar mindre energi under sin livstid än det går åt att för att tillverka dem. I verkligheten producerar solceller i Sverige denna energimängd på mellan ett halvår och två år och de har en livslängd på minst 25 år. Solcellerna har också fördelen att vi slipper förlusterna i elnätet. Om vi håller oss till Sverige har vindkraften inneburit att de genomsnittliga elpriserna har sjunkit, och Sverige har genom vattenkraften stor förmåga att balansera elproduktionen när det blåser mindre. I Danmark produceras ofta mer än hälften av elen med vindkraft, vilket minskar de danska koldioxidutsläppen rejält.

Annons

Jan Norlin överdriver vindkraftverkens inverkan på fåglar och andra djur våldsamt. I verkligheten flyger de flesta fåglar helt enkelt runt vindkraftverken. Däremot är rovfåglar alltför orädda och riskerar därmed ibland kollision. Men i praktiken dör mycket fler fåglar i kollisioner med bilar och med fönsterrutor än med vindkraftverk, och det är väl ingen som vill förbjuda bilar och fönsterrutor? Däremot skall vindkraftverken givetvis placeras så att kollisionsriskerna är så små som möjligt.

Olle Fjordgren tycks inte förstå att ”Earth Hour” bara är en symbolisk aktivitet för att väcka intresse för energisparande. Den miljövänligaste energin är alltid den vi sparar och inte använder. Olle Fjordgren påstår till och med att när de som släckt för Earth Hour tänder sina lampor ökar elkonsumtionen så snabbt att kolkraftverk måste startas på kontinenten. Det är intressant att jämföra dessa teorier med hur den svenska elproduktionen faktiskt förändrades under de aktuella kvällstimmarna den 30 mars.

På Svenska Kraftnäts hemsida ”Kontrollrummet” kan vi se att när Earth Hour avslutades kl 21.30 så exporterade Sverige 5 784 MW (megawatt) el och totala svenska elproduktionen var 21 131 MW. Det vill säga Sverige exporterade just då 27 procent av sin elproduktion till andra länder. Earth Hour bidrog alltså snarare till att minska koldioxidutsläppen på kontinenten.

Olle Fjordgren skriver också att stearinljus och värmeljus är fossila bränslen, som vi inte ska använda eftersom de släpper ut koldioxid. Han har både rätt och fel. Riktiga stearinljus framställs av fett och ingår i det normala kretsloppet. Däremot bör vi undvika värmeljus och andra ljus av paraffin som producerats av fossil mineralolja. Vi kan alltså fortsätta att mysa i stearinljusets sken om vi trivs med det.

Christer Neideman

Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla​

Annons
Annons
Annons
Annons