De olyckligt hatade rovdjuren

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Heiko,Junge

Det är otroligt hur svenska jakt- och jägareförbundet har piskat upp hatet och rädslan för varg genom årtionden, skriver Mattias Ekenheim, Kristianstad.

Självklart skall hunden vara kopplad, men att släppa ut hunden i vargrevir eller ägna sig åt löshundsjakt är förkastligt och borde vara förbjudet i lag. Att släppa lös sina hundar är oansvarigt och borde likställas med djurplågeri.

Jägarna utrustar sina hundar med alla handa skyddsutrustningar, men det hjälper inte. Hunden har ingen chans och vargen knäcker lätt ryggraden eller annat. Alla vet att hundar normalt sett inte inser sina egna begränsningar. Ju mindre dess tuffare. När en kamp mellan hund och varg är hunden i nästan alla fall chanslös.

Givetvis ropar jägaren då på skyddsjakt på varg. Hade inte hunden varit lös hade de inte inträffat för vargen skyr med rätta människor. Det är vanligast att de som blir angripna av rovdjur är beväpnade. Vargen flyr även om de är skadeskjutna. Visst har det hänt att björnar går till anfall. Honor för att skydda sina ungar. I övriga fall handlar det mest att björnen blir förbannad om de blir skjutna och anfaller, men jag är övertygad om att björnen var obeväpnad och inte sköt de första skottet. Vill minnas att det var ungefär 125 jägare som mangrant och gick man ur huse för att skjuta en skadeskjuten varg. Det tog dagar innan de lyckades.

Hundar skall ej springa lösa i naturen och de vilda djuren bör vara fredade i sitt habitat, naturen.

Mattias Ekenheim

Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.