Annons

De unga vet hur trenden med psykisk ohälsa ska brytas, nu måste vi vuxna lyssna

Årets val är ett val om vilken framtid vi vill att våra barn och ungdomar ska få. Det är hög tid att vi politiker börjar lyssna på de unga. Vi i Miljöpartiet vill sänka rösträttsåldern till 16 år, inrätta ett ungdomsråd i kommunen och ta krafttag mot den växande psykiska ohälsan.
Debatt • Publicerad 7 september 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Årets val är ett val om vilken framtid vi vill att våra barn och ungdomar ska få.
Årets val är ett val om vilken framtid vi vill att våra barn och ungdomar ska få.Foto: isabell Höjman/TT

Larmrapporterna duggar tätt om att allt fler unga känner att livet skaver. Betygsstress i skolan leder till oro, ångest och sömnsvårigheter. I Skåne svarar nästan var tredje flicka i årskurs nio att de känt sig oroliga eller ängsliga mer än en gång i veckan det senaste halvåret. I gymnasiets årskurs två har nästan var fjärde flicka ont i magen minst en gång i veckan.

I det läget är det viktigt att lyssna på vad de unga själva säger om den alarmerande utvecklingen.

Annons

Innan sommaren presenterade den rödgröna regeringen och den nationella samordnaren för psykisk hälsa rapporten Ungas beställning till samhället. Idén bakom rapporten är enkel: om den psykiska ohälsan ökar bland barn och ungdomar, varför då inte fråga de unga själva vad som krävs för att bryta trenden? Varför ska bara vuxna ge svaren?

Resultatet är en lång lista på åtgärder som ungdomarna tycker att vi politiker ska genomföra. Stärkt elevhälsa, ökat stöd i skolan, mer inflytande, fler trygga mötesplatser och ökad kunskap kring könsnormer är några av punkterna.

Flera av förslagen stämmer överens med saker som vi i Miljöpartiet i Kristianstad föreslår i vårt valmanifest.

I Kristianstad finns det idag 36 kuratorer inom elevhälsan som ansvarar för 13 111 barn och unga i skolan.

Det anser vi i Miljöpartiet är alldeles för få.

Vi ser det som självklart att elevhälsan stärks. Allt annat är ett svek mot våra unga. Skolsköterskor, kuratorer och socialpedagoger är viktiga för att förbättra den psykiska hälsan. Vi vill ha en kommunal läsa-skriva-räkna-garanti för att bättre fånga upp elever som riskerar att halka efter i skolan och införa stressreducerande insatser i skolan.

Men vi vill också att barn och unga får mer att säga till om. Precis som regeringen gjorde måste även vi i Kristianstad börja lyssna på våra unga.

Vi vill få fler ungdomar att delta i de politiska besluten. Därför vill vi både inrätta ett ungdomsråd och göra Kristianstad till en försökskommun med sänkt rösträttsålder till 16 år i nästa kommunalval.

Med mer inflytande, bättre tillgång till kuratorer och annan personal i elevhälsan, ökat stöd i skolan, HBTQ-certifiering av kommunala verksamheter och fler mötesplatser kan trenden att fler unga mår dåligt vändas.

Det här valet handlar om våra ungas framtid. Det handlar om ödesfrågor som klimatet, skolan och den psykiska ohälsan. Det handlar om vad vi kan göra för att minska effekterna av klimatförändringar och stigande havsnivåer, hur skolan ska bli bättre och hur färre unga ska må psykiskt dåligt.

Annons

Det är dags att lyssna på de unga. Det hoppas vi att alla partier vill göra.

Miljöpartiet i Kristianstad

Ida Nilsson

Linus Rosenblad Nilsson

Helena Winter

Thomas Eng

Linda Pettersson

Roland Offrell

Annons
Annons
Annons
Annons